SÁTÁN LEVETTETETT

Amint láttuk, a mennyei háború nem korlátozódott a mennyre, a földre is átterjedt. Úgy tűnik, Sátán („a mi atyánkfiainak vádolója”, Jel 12:10) egy bizonyos ideig még odajárulhatott Isten trónjához és vádolhatta Isten népét. Jób olyan bibliai szereplő volt, aki ezt az igazságtalanságot szenvedte el.

Mit jelent, amit Krisztus Lk 10:1-21 szakaszában mondott Sátánról?

Jézus elküldte hetven tanítványát, de előtte meghagyta nekik, hogy ne vigyenek magukkal váltóruhát, se pénzt (4. vers), és Isten áldását kérjék azokra, akik vendégül látják őket (5. vers). Figyelmeztetett, hogy olyanok lesznek, mint bárányok a farkasok között (3. vers). Ez az aggasztó gondolat jelentkezik A jelenések könyve 12. fejezetében is, amikor a sárkány hadakozik Isten népével.

Miután a tanítványok lelkesedve visszatértek útjukról (17. vers), elmondták, hogy még az ördögök is engedtek nekik, ami bizonyára nagy örömmel töltötte el Jézust (21. vers). Ezen a háttéren jelentette ki, hogy Sátán villámlásként esett le az égből. Figyelmeztette a tanítványokat, hogy ne az ördögi seregek feletti hatalmuknak örüljenek, hanem annak, hogy a nevüket feljegyezték a mennyben (20. vers). Ez a megjegyzés is határozottan oda rendeli az ember üdvösségét, ahová tartozik: Megváltónk kezébe. Jézus volt az, aki legyőzte az ellenséget, nem mi!

Jézus követőinek azonban kiváltságuk, hogy bizonyságot tegyenek az általa megnyert üdvösségről. Ez az epizód Lk 10:17-20 verseiben összeköti a bizonyságtevés munkáját, amit Jézus bízott a népére a Sátán feletti hatalommal a nagy küzdelemben. A bizonyságtevés munkája elmorzsolja azt a hatalmat, amivel Sátán bír a világ népei fölött, és alkalmat ad az embernek arra, hogy újból folytathassa eredeti feladatát, Isten országának terjesztését.

Az ellenség feletti hatalom csak azért lehetséges, mert Jézus győzelmet aratott a kereszten. Pál kijelenti, hogy Jézus „Lefegyverezte a fejedelemségeket és hatalmasságokat… diadalmaskodva rajtuk” (Kol 2:15, ÚRK). Isten népe Krisztusban lehet győztes. Sátán végzete már biztossá vált: „most vettetik ki e világ fejedelme” (Jn 12:31). Nem árthat többé Isten népének. Minden kétséget kizáróan örülhetünk, hogy az Úré a küzdelem!

„…annak örüljetek, hogy nevetek fel van írva a mennyben” (Lk 10:20). Gondolkodjunk el ezen! Mit jelent ez, és miért ad okot az örömre?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: