POLITIKAI ANARCHIA

Azt gondolhatjuk: a város pusztulása és Babilon győzelme Izrael felett azt jelentette, hogy a nép megtanulta a történelmi leckét. Sajnos nem mindenki vonta le a következtetést, és a dráma még nem ért véget.

Olvassuk el Jer 40:7-16 verseit! Mi volt (újra) a népnek szóló üzenet? Miért jelentőségteljes a maradék kifejezés a 11. versben?

A béke és a jólét ígérete ellenére (lásd Jer 40:12) nem mindenki volt elégedett a fennálló helyzettel.

Olvassuk el Jeremiás 41. fejezetét! Milyen új problémákkal kellett a „maradéknak” szembenéznie?

A gyilkosság eredeti okát nem ismerjük, az viszont tény, hogy „a királyi családból vagy a tisztségviselők” közül követhette el valaki. A körülmény azt sugallja, hogy a vezető réteg még nem fogadta el, hogy a választott népnek fejet kell hajtania a babiloni uralom előtt. Mivel Gedáliást a babiloni király helyezte a trónra (lásd Jer 40:5), néhányan úgy gondolták, hogy az új kormányzó hazaáruló, aki hűtlenné vált, ezért el kell távolítani udvarával együtt.

A fejezet további részében láthatjuk, amint a maradék új fenyegetéssel nézett szembe: a babiloniaiaktól való félelem, akik (nem ismerve a történtek részleteit) megtorlást terveznek Gedáliás és a babiloni harcosok lemészárlása miatt (lásd Jer 41:3).

Ismáel vétkei félelmet keltettek még azokban is, akiknek semmi közük nem volt ezekhez a bűnökhöz. Ez mit mond el azzal kapcsolatban, hogy engedetlenségünk által mennyi fájdalmat és szenvedést okozunk olyanoknak, akiknek semmi közük nincs a bűneinkhez?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: