SEDÉKIÁS KIRÁLY BOLDOGTALAN URALKODÁSA

Sedékiás nevének jelentése: „Jahve igazságos”. Júda trónján ő volt az utolsó király a babiloni pusztulás előtt Kr. e. 586-ban. Úgy tűnt, hogy hallgat Jeremiás szavaira és behódol Babilonnak. Azonban ez a hozzáállása később megváltozott.

Olvassuk el Jer 37:1-10 verseit! Mire figyelmeztette Jeremiás Sedékiás királyt?

Az alattvalóitól és a nemesek irányából érkező nyomás hatására Sedékiás figyelmen kívül hagyta Jeremiás intelmeit, és katonai szövetségre lépett Egyiptommal, reménykedve, hogy megmenekül Babilontól (Ez 17:15-18). Egyértelmű figyelmeztetést kapott, hogy a szabadítás korántsem az egyiptomiaktól érkezik.

Olvassuk el Jer 38:1-6 verseit! Mi történt ismét Jeremiással, miután Isten szavát hirdette a népnek?

„Jézus pedig monda nékik: Nincs próféta tisztesség nélkül csak a maga hazájában, és a rokonai között és a maga házában” (Mk 6:4). Szegény Jeremiásnak megint szembe kellett néznie a honfitársai haragjával. Mint a nép többi tagja, ő sem mondhatta, hogy nem kapott figyelmeztetést. Ebben az esetben a figyelmeztetés arra vonatkozott, hogy milyen megpróbáltatásokra kell számítania, ha hűséges marad. Ő pedig az maradt. Mennyire nehéz lehetett Jeremiásnak, akit megvádoltak, hogy a nép morálját megrontja. Az ország szembesült a külső ellenséggel, amelytől Jeremiás évekig óvta népét, és kijelentette, hogy nem győzhetnek, mivel maga az Úr is ellenük van. Teljesen egyértelmű, hogy a körülmények hatására a prófétát el akarták hallgattatni. Annyira lesüllyedtek bűneikben, hogy meg sem hallották az Úr hangját, ehelyett az ellenség szavának gondolták.

Mennyire mély volt a gödör? Gondolj arra, hogy milyen nehéz lehetett Jeremiásnak a vádat hallani, hogy bántani akarta a népet és nem annak jólétéért küzdött! Milyen érzés szembesülni azzal a váddal, hogy azok bántanak, akiken valójában segíteni akarsz?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: