TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Amint ezt a tanulmányban láttuk, a hitehagyás mélységét lemérhetjük a reformokból, amelyeket Jósiásnak végre kellett hajtania. Hogyan süllyedhetett a nemzet ilyen mélyre? Egyrészről a válasz nagyon egyszerű: azért történt, mert az emberiség ilyen mélyre süllyedt. Egy híres kísérlet, amelyet a Yale Egyetemen végeztek a '60-as években, kimutatta ezt a mélypontot az emberiség életében. A résztvevőket újsághirdetéseken keresztül véletlenszerűen választották ki, és az volt a feladatuk, hogy egy székhez kötözött embert kellett elektromos sokkal büntetni. A kapcsolókra feliratokat helyeztek: a „gyenge sokk”-tól egészen a „Vigyázat! Erős áram!”-ig, majd hozzáadtak egy harmadik „XXX” fokozatot is. A résztvevőknek az elektromos áramütést a vezető tudósok utasításai alapján kellett alkalmazniuk az áldozatokon. A résztvevők hallották, amint a másik teremben az emberek sikítottak és kegyelemért könyörögtek. A valóságban az illetők csak eljátszották az egészet, nem érte őket áramütés. A kísérlet lényege az volt, hogy rámutasson, milyen messzire mennek el ezek a „hétköznapi” alanyok, és mennyire okoznak fájdalmat ismeretlen embereknek csak azért, mert erre utasítást kaptak. Bár sok résztvevő ideges és aggódó, valamint indulatos lett, ez nem akadályozta meg a csoport 65%-át, hogy elektromos áramütéssel bántalmazzák embertársaikat, abban a tudatban, hogy valóságos fájdalmat okoznak nekik. Az „átlagemberek”, amint ezt a kísérletet irányító tudós írta, „veszélyes ügynökökké válhatnak egy romboló folyamatban csupán azzal, hogy egyszerűen a munkájukat végzik, mindenféle eredendő gonoszság nélkül.” Ó, hány „hétköznapi” ember tett szörnyű dolgokat a történelem folyamán vagy tesz még ma is?! Biztosan nagyon sokan vannak. Miért? Mi keresztények tudjuk a választ: egyszerűen azért, mert bűnösök vagyunk.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Mit üzen Jósiás reformja arról, hogy mennyire legyen fontos Isten Igéje az életünkben?

2. Egy ma is érvényes kérdés: Ha már túl késő volt elkerülni a bekövetkező katasztrófát, miért volt fontos a reformációra és a bűnbánatra való felhívás? Mi volt a célja? Milyen választ adnál? Egy ilyen megújulás miféle hatással volt az egyénre és az egész nemzetre?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: