JEREMIÁSRA A BIZTOS HALÁL VÁR

Ha visszanézünk és a saját szemszögünkből mérlegeljük, nehéz elhinni, hogy az emberek szíve ennyire megkeményedett. Ahogy a tegnapi részben is láttuk, Jeremiás üzenete bármennyire is erős volt, mégis reménnyel volt átitatva. Ha megtértek volna, Isten elhárította volna a szörnyű büntetést és következményeit, amelyekről tudtak a szövetségkötéskor elhangzott áldás és átok alapján. Bárcsak megtették volna, ami kívánatos és engedelmesek lettek volna Istennek, akkor birtokolták volna a hűségük utáni áldást, amit Isten ígért. Az Atya megbocsát, meggyógyít és helyreállít. Az evangélium Jézus áldozatán keresztül jött el hozzánk, s ez mindenki számára elegendő ahhoz, hogy bűneik megbocsáttassanak és életük helyreálljon. Ez a remény, az ígéret és a megváltás üzenete!

Mit válaszoltak Jeremiás üzenetére? Jer 26:10-11

Izraelben halálos ítéletet csak szabályosan összehívott törvényszék hozhatott. A döntést többségi szavazással hozták meg a bírák. A papok és a próféták képviselték a halálos vádat Jeremiással szemben. Az ellenfelek politikai gonosztevőnek, a nemzet elárulójának akarták bemutatni a vádlottat.

Mi volt Jeremiás válasza? Jer 26:13-15

Jeremiás nem kért kegyelmet, csak igazságot! A bíróságnak joga van kimondani felette a halálos ítéletet, de ennek súlyos következménye lesz, ugyanis Isten az ártatlan vér kiontását a bírák kezéből fogja számon kérni. Jeremiás nem finomított az Úrtól kapott üzenetén, mivel már kezdettől fogva figyelmeztette őt Isten, hogy ne tartson vissza egyetlen szót sem (Jer 26:2). Így, ellentétben azzal a Jeremiással, aki olykor kesergett, panaszkodott és átkozta születése napját, Isten emberét láthatjuk benne, aki meggyőződéssel és hittel állt vádlói előtt.

Melyik volt életed „legjelentősebb beszéde” Istenről? Mikor álltál ki utoljára az igazságért, ahogyan az Jézusban van? Ha ezt még nem tetted meg, mi lehet a baj?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: