JÚDA BŰNE

Természetesen Jeremiás feladata nem volt könnyű. Néhány ember elferdült módon örömét leli abban, hogy mások bűnére mutogat, de a legtöbben ezt különösen kellemetlen feladatnak tartanák, főleg a szavaik által kiváltott hatás miatt. Bár egynéhányan, hallva a dorgálást, megtérhetnek és megreformálhatják életüket, általában mégsem ez a helyzet, főként ha a dorgálás éles és erős. Jeremiás szavai, mint más prófétáké is, éppen ilyenek voltak: élesek és erősek.

Olvasd el Jer 17:1-4 verseit! Milyen figyelmeztetéseket adott itt Jeremiás a népnek?

A szívbe vésett bűn jelképe különösen hatásos. Rámutat a korrupció mélységére. Ez nemcsak arról szól, hogy a bűn tollal rá lett írva a szívre, hanem hogy belevésődött, beleívódott egy íróeszköz segítségével. Ez még fontosabbá válik, amikor eszünkbe jut az Úr szava a júdai királyság őseihez: „Hogyha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, megtartván az ő parancsolatait és rendeléseit, amelyek meg vannak írva e törvénykönyvben, és ha teljes szívedből és teljes lelkedből megtérsz az Úrhoz, a te Istenedhez” (5Móz 30:10; vö. Zsolt 40:8; Jer 31:33). A szív teljességéből kell erednie az Isten iránti szeretetnek és a törvénye iránti engedelmességnek. Ehelyett viszont a bűn – a törvényszegés – vésődött a szívükbe (1Jn 3:4).

„Az Isten törvénye őrzésére vállalkozók közül senki se áltassa magát azzal, hogy a parancsolatok külsőséges tiszteletben tartása megvédi az isteni igaz-ságszolgáltatástól. Senki se utasítsa vissza a bűnei miatt kapott feddést, és senki se vádolja túlbuzgósággal Isten szolgáit, amikor meg akarják tisztítani a tábort a gonoszságtól. A bűngyűlölő Isten felszólítja azokat, akik a törvény megtartóinak vallják magukat, hogy forduljanak el minden bűntől (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó, 260. o.).

A szívbe vésődött bűn? Félelmetes gondolat, nem igaz? Ösztönöz-e ez a kép bennünket arra, hogy valóban megtisztítsuk a szívünket? Mi az egyetlen módja a kívánt cél elérésének?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: