JEREMIÁS SZOLGÁLATA JÓSIÁS KIRÁLY IDEJÉBEN

Jósiás a déli királyság tizenhatodik uralkodója (Kr. e. 640-609), harmincegy évig volt király Izraelben. Nyolc évesen kezdett uralkodni, a két leggonoszabb júdeai király volt az elődje: az édesapja (Ámón) és a nagyapja (Manassé). Jósiás a választott nép leghűségesebb uralkodói közé tartozott Dávid és Ezékiás király mellett.

„Gonosz királytól származott; kísértések vették körül, amelyek atyja nyomdokára csábították, s nem sok tanácsosa bíztatta a helyes út követésére. Jósiás mégis hű volt Izrael Istenéhez. A letűnt nemzedékek botlásainak intő példáját látva, a bűn mélysége helyett, ahova atyja és nagyatyja süllyedtek, a jót választotta, »nem tért el attól sem jobbra, sem balra«. Felelősségteljes hivatásának tudatában elhatározta, hogy az Izrael uralkodóinak adott eligazítás szerint jár el. Mivel engedelmes volt, Isten tisztességre való edényként tudta felhasználni” (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó, 240-241. o.).

Olvasd el 2Krónika 34. fejezetét! Melyek voltak Jósiás reformjának összetevői, és ezek miért bírnak központi jelentőséggel, amikor közösségi vagy személyes lelki reformról beszélünk?

Jósiás reformja két fontos területet érintett: először is meg akart szabadulni mindentől, ami kapcsolatba hozható a bálványimádással. Tehát azon munkálkodott, hogy eltávolítsa a helytelen szokásokat a nép életéből. Ez volt az első intézkedése. A gonosz és helytelen gyakorlatok elhagyása még nem jelenti automatikusan a jót. Másodszor, amikor a király végighallgatta a törvény könyvét, amit előtte olvastak fel, szövetséget kötött az Úrral, „hogy az Urat követik, parancsolatait, intelmeit és rendelkezéseit teljes szívükből és teljes lelkükből megtartják, és teljesítik a szövetség igéit, melyek meg vannak írva abban a könyvben” (2Krón 34:31, RÚF).

Olvasd el 2Krón 34:32-33 verseit! Mit mondanak el ezek a versek a jó példa erejéről, különösen azok körében, akik hatalom és befolyás birtokosai? Gondolkozz el azon, hogy szavaid és tetteid milyen hatást gyakorolnak másokra!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: