A BABILONI VESZÉLY

A Jeremiás szolgálatát formáló események politikai háttere bizonyos fokig eltűnt a történelemben, mivel sok részletet már nem ismerünk. Azonban a Bibliában még mindig elégséges információt kapunk arról – a régészeti leletek kiegészítésével –, hogy mi is történt ebben az időben. Emberi szemmel nézve úgy tűnhet, hogy senki sem irányította az eseményeket, amikor ezek a népek harcoltak a földért, a hatalomért, de a Biblia mást tanít nekünk.

Olvasd el Jer 27:6 versét! Mire következtetünk ebből?

Júda kis királysága Jeremiás próféta szolgálatának korai évei alatt Babilon, Egyiptom és Asszíria hatalmi harcának közepén találta magát. Egyiptom igyekezett csapataival biztosítani a régi területek feletti igényét, Izraelt és Szíriát birodalmához kívánta csatolni. Azonban Egyiptom Kr. e. 605-ben Karkemisnél döntő vereséget szenvedett Babilontól, és ez utóbbi lett az új világhatalom.

Az új birodalom, Babilon vazallusává tette Izraelt; királya, Jójákim hűségesküvel mentette meg az országát. Sokan azonban nem ezt akarták, mivel harcolni szerettek volna és megszabadítani magukat a babiloni elnyomás alól, még akkor is, ha ez nem az Úr akarata volt számukra. Éppen ellenkezőleg, Isten a büntetés eszközeként használta fel Babilont a nemzet hitehagyása miatt.

Olvasd el Jer 25:8-12 verseit! Mi volt Jeremiás üzenete Júda népéhez?

Jeremiás újra és újra figyelmeztette a népet, hogy ami bekövetkezik, az a bűneik miatt lesz, de a vallási vezetők újra és újra elutasították a figyelmeztetéseket. Saját vélekedésük szerint jártak el, és azt hitték, hogy Isten meg fogja őket óvni. Végül is ők nem Isten elhívott népéhez tartoztak?

Mikor történt meg legutóbb veled az, hogy amiben hittél, később nyilvánvalóvá lett, hogy az hamis hit volt? Milyen tanulságot vontál le belőle, hogy ez a jövőben ne történjen meg?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: