RÖVID TÖRTÉNELEM

Amikor Izrael végre elérte az Ígéret Földjét, miután évekig vándorolt a pusztában, nem kellett sokat várni és a gondok megjelentek. Egy új generáció nőtt fel, amely már „nem ismerte az Urat” (Bír 2:10), és lelki válság vette kezdetét, ami sok tekintetben megfertőzte a népet egész történelme során. Ez a válság tette beteggé a keresztény egyházat is.

Olvasd el Bír 2:1-15 verseit! Mi okozta a válságot, és ez milyen módon jelent meg?

A 11. vers azt mondja: „Izráel fiai azt cselekedték, amit rossznak lát az ÚR” (RÚF). Ez minden krízis gyökere! Az egyik generáció a másik után egy-egy lépéssel távolodik el Istentől, majd megjelenik a krízis. A honfoglalás után egyéni megoldásokkal, idegen istenek tiszteletével kívánták megszüntetni a válságot. Bűneik következtében egyik válság után jött a másik, de Isten nem mondott le róluk. Bírákat küldött (Bír 2:16), akik megmentették őket pillanatnyi szenvedésüktől.

A bírák kora után a nép életében átmeneti béke és virágzás indult el, amit a „korai királyság” korszakának is neveznek: Saul, Dávid és Salamon uralkodása, amely egy évszázadig tartott. Dávid és Salamon alatt Izrael regionális erővé nőtte ki magát.

A „jó idők” azonban nem tartottak sokáig. Salamon halála után (Kr. e. 931 körül) a nép két részre szakadt: Izrael északon és Júda délen. Salamon hibáztatható főként, aki bölcsessége ellenére számos hibát vétett. „A törzseket hosszú ideje terhelték az előző királyuk zsarnoki intézkedéseiből fakadó súlyos méltánytalanságok. Salamon uralkodásának hitehagyó évei alatti pazarlás együtt járt a nép súlyos megadóztatásával és sok megalázó szolgálat kikényszerítésével” (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó, 58. o.). A dolgok már nem voltak ugyanazok Isten választott népe számára. Minden, amit Isten megtiltott nekik és amire figyelmeztette őket, hogy ne tegyék, megtették, és így learatták borzalmas tetteik következményeit.

Gondolj a következő generáció problémáira, akik nem rendelkeznek a korábbi idők értékrendjével és hitével! Miként viszonyulunk mi ehhez a problémához mint egyház? Hogyan tudjuk közvetíteni értékrendünket azok felé, akik követnek minket?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: