JEREMIÁS CSALÁDI HÁTTERE

Olvassuk el Királyok első könyve 1. fejezetét és 1Kir 2:26 versét! Miért száműzték Abjátárt az otthonába, Anatótba?

Salamon – miután megszilárdította dávidi trónját – az Adóniával való küzdelmében Jeremiás ősét, Abjátár főpapot letette a hivatalából és Anatótba száműzte, ami megközelítőleg öt kilométerre északkeletre található Jeruzsálemtől. Jeremiás édesapja Hilkiás, az anatóti papi családhoz tartozott. Néhány kutató véleménye az, hogy Jeremiás családja Abjátár főpaptól származhat. Mindenesetre Jer 1:1 alapján tudjuk, hogy a fiatalembernek nemes ősei voltak. Láthatjuk, hogy Isten különböző embereket hívott el prófétai szolgálatra: pásztorokat, rabbikat, halászokat, papokat.

„A lévitai papsághoz tartozó Jeremiást gyermekségétől szent szolgálatra nevelték. A felkészülés boldog éveiben aligha tudhatta, hogy születésétől fogva Isten »népek prófétájává« tette. Amikor meghallotta a mennyei hívást, erőt vett rajta méltatlanságának érzete. »Ó, Uram, Uram! Hiszen nem értek a beszédhez, mert fiatal vagyok« (Jer 1:5-6)” (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó, 255. o.)!

A papok voltak a nemzet erkölcsi és lelki vezetői, mivel fontos szerepet kaptak, amely hatott a nép lelki életének minden területére. Néhányan hűségesek voltak ehhez a feladathoz, mások helytelenül használták és visszaéltek vele, számunkra elképzelhetetlen módon. Ahogyan Jeremiás könyvében a későbbiekben olvassuk, a próféta kemény szavakat használt a hűtlen papok ellen, akik méltatlannak bizonyultak az elhívásra és visszaéltek a felelősséggel, amit Isten rájuk bízott.

Milyen lelki feladatod van otthon, a gyülekezetben vagy bárhol máshol? Ha egy próféta szólna hozzád ezekről a feladatokról, vajon mit mondana neked?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: