A PRÓFÉTÁK

A próféták elhívásuk alapján Isten törvényének védelmezőiként léptek fel. A szövetség és a Tízparancsolat talaján álltak (Jer 11:2-6). Mik 3:8 foglalja össze a legérthetőbben a próféták tevékenységét, akiknek az volt a feladatuk, hogy „Jákób bűnét és Izrael vétkét fedjék fel”. A bűn fogalma értelmetlen a törvény nélkül (Róm 7:7).

Mi volt a próféták üzenete kortársaik számára? Ez mennyiben hasonlít a mai üzenethez? Ézs 1:19; Jer 7:5-7; Ez 18:23 (lásd még Mt 3:7-11)

Isten ítélete nem volt elkerülhetetlen, de bekövetkeztére számítani kellett, ha az emberek nem hagyják el bűnös útjukat. A változás azonban nem könnyű, mivel a bűn az emberi természet részévé vált. Melyikünk nem látta már, hogyan szoktak meg az emberek bizonyos bűnöket, amelyektől korábban iszonyodtak? A próféták üzenetének célja, hogy az emberek lássák meg bűneik gonoszságát, ill. következményét, ha nem fordulnak el tőlük. Azonban nem a saját üzenetük volt ez, hanem Istené.

A próféták nem szólnak arról, hogy miként történt számukra a kinyilatkoztatás, az Úr szavának a meghallása. Isten olykor közvetlenül szólt hozzájuk, máskor a Szentlélek érintette meg őket egy álmon, egy látomáson vagy akár egy „halk, szelíd hangon” keresztül (1Kir 19:12). Később a próféták feladata nem csupán abban állt, hogy a nép számára továbbítsák Isten üzenetét, hanem az is a küldetésükhöz tartozott, hogy a királyok, az uralkodók és hadvezérek számára elmondják azt.

A szolgálat viszont óriási felelősséggel is járt, mivel ha az igazat mondták, akkor a zsarnokok megölték őket, ha pedig nem az igazságot képviselték, akkor Isten kérte azt tőlük számon. Prófétának lenni felelősségvállalást jelentett. A Szentírásból tudjuk, hogy mindazok, akik megkapták az elhívást, komolyan is vették azt.

Örömet jelent számunkra, hogy komolyan vették, mivel üzenetük megtalálható a Bibliában. Ilyen vonatkozásban szavaik napjainkban is hallhatók és olvashatók. A kérdés ma ugyanaz, mint Jeremiás idejében volt: Hallgatunk-e ezekre az üzenetekre?

Mit mondanak még annyi idő után is a próféták? Mi az alapvető üzenetük Isten mai népe számára?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: