NINCS MÁS NÉV AZ ÉG ALATT

Vannak, akiknek meggyőződése, hogy csak azok üdvözülhetnek, akik meghallják és elfogadják a keresztény evangéliumot. Ők az „exkluzívizmus” követői, akik az összes nem keresztény vallást bűnös emberek találmányainak tekintik, amelyek Isten elleni tudatos lázadást fejeznek ki. Ezért hiszik azt, hogy aki nem keresztény, az kívül esik Jézus Krisztus megváltó kegyelmén.

Más keresztények ennél is továbbmennek, állítva, hogy nincs üdvösség a saját felekezetük és tantételeik rendszerén kívül, még más hitvalló keresztények számára sem. Úgy gondolják, hogy más felekezetek az eltérő hitükkel kívül helyezték magukat Isten gondviselésének körén, ezért nincs esélyük bejutni a mennyek országába. Például 1302-ben VIII. Bonifác Unam Sanctam pápai bullája kijelentette: „minden emberi lény üdvösségéhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a római pápa fennhatósága alá tartozzon.” Protestánsok is tanítottak hasonlót a saját felekezetükre vonatkozóan.

Mit fejez ki ApCsel 4:12 verse? Hogyan értsük ezt?

A Szentírás megfogalmazása itt igen világos. Az üdvösséget csak Jézus Krisztusban nyerjük el, nincs más név az ég alatt, amely üdvözítene. Viszont nagyon fontos, hogy ne olvassunk bele többet, mint amit ez az ige konkrétan mond.

Képzeljük el, hogy egy kigyulladt épületből valaki nem tud kimenekülni. A nagy füstben összeesik és eszméletét veszti. Egy tűzoltó rátalál, felemeli és kiviszi, majd a mentők elsősegélyben részesítik, kórházba szállítják. Néhány órával később felébred.

Itt arról van szó, hogy megmenekült, viszont fogalma sincs róla, hogy ezt kinek köszönheti. Hasonlóképpen, akik üdvösségre jutnak – akár azelőtt éltek, hogy Jézus megjelent testben, akár utána –, csak Jézus által üdvözülhetnek, ha hallottak róla és a megváltási tervről, ha nem.

„A pogányok között vannak olyanok is, akik tudatlanul imádják Istent, akikhez a világosság még nem jutott el valamiféle emberi közbenjárás, segítség útján. Nos, ezek mégsem pusztulnak el. Bár Isten törvényét nem ismerik, de hangját már hallották, mikor szól hozzájuk a természetben, és így tették meg azt, amit a törvény megkövetelt tőlük. Munkálkodásuk nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy a Szentlélek már megérintette szívüket és felismerték, hogy Isten saját gyermekeinek ismerte el őket” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó, 543. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: