Pál származása és elhívása

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 9:1-22; 26:18;

1Korinthus 15:10; Galata 2:1-17; Filippi 3:6

„De az Úr azt mondta neki: Menj el, mert ő nekem választott eszközöm, hogy hordozza az én nevemet a pogányok, a királyok és Izráel fiai előtt. Mert én megmutatom neki, mennyit kell az én nevemért szenvednie” (ApCsel 9:15-16, ÚRK).

Az Újszövetség egyik központi alakja volt a Tárzusból származó Pál, eredeti nevén Saul. Az őskeresztény egyházban betöltött szerepe Mózeséhez hasonlítható Izrael népe között. Csak míg Mózes kivezette Isten népét a pogányok közül, hogy az Úrnak szolgáljanak, Pál a pogányoknak vitte el Isten Igéjét, hogy ők is Isten akarata szerint éljenek.

Pálról többet tudunk, mint bármelyik más I. századi keresztényről. Az elmúlt két évezred során különösen a komoly hozzájárulása miatt vált emlékezetessé, ahogyan a lendületes keresztény missziót támogatta. Misszióútjai és a Földközi-tenger környezetében élő népek között folytatott tevékenységei a következő generációk számára a keresztény misszió példáivá váltak.

Pálnak tulajdonítható, hogy az abszolút bibliai értékeket kiemelte a zsidó kultúrából, amelyben a polgári, rituális és erkölcsi törvények egészen belefonódtak az élet szövedékébe, míg már alig volt némi különbség a zsidó szokások és aközött, amit a népeknek szóló örök isteni üzenetnek véltek.

Ezen a héten elkezdünk foglalkozni Pállal, aki Jézus után az Újszövetség legjelentősebb személyisége volt.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: