A JERUZSÁLEMI NYILATKOZAT

Az őskeresztény egyházban a pogányok között végzett misszió korai sikerei felvetették annak a kérdését, hogy hogyan juthatnak el a pogányok Jézus hitére, arra a hitre, aminek a révén beoltatnak a bibliai hit közösségébe (Róm 11:17). Mindig van feszültség, amikor más vallási és kulturális körökből jövő emberek csatlakoznak egy már meglévő hívő közösséghez. Ebben az esetben a zsidóból lett keresztények, akik nagy becsben tartották az ószövetségi törvények és szertartások követelményeit, azt feltételezték, hogy a pogányok közül megtérteknek is el kell fogadni és be kell tartani e törvényeket és szertartásokat. A figyelem homlokterébe a körülmetélés került, mert ez a szertartás jelezte alapvetően, ha egy férfi a zsidó közösséghez csatlakozott, a judaizmus minden követelményének elfogadását szimbolizálta. Vajon a pogányból lett keresztényektől is elvárható a körülmetélkedés? Júdeában voltak olyan zsidó keresztények, akik pontosan így gondolták, és meggyőződésüket merev teológiai nyelvezettel ki is nyilatkoztatták. Az üdvösséghez elengedhetetlennek tartották a körülmetélkedést.

Mi történt a jeruzsálemi zsinaton, ami segített ennek a fontos kérdésnek a rendezésében (ApCsel 15:1-35)?

A jeruzsálemi zsinat összehívásának fő oka ugyan a körülmetélés kérdése volt, de érintettek még egy sor olyan kulturális szokást, gyakorlatot, amit az evangélium nem kívánt meg a megtérőktől. A zsinaton kiadott nyilatkozat (23-29. versek) olyan alapot biztosított, amelyen a zsidó és pogány hátterű hívők együtt tudtak élni közösségként. Tiszteletben tartották az alapvető zsidó értékeket, viszont a pogányoknak megengedték, hogy elkerüljék a körülmetélést. A zsinat döntése gyakorlatias, ugyanakkor teológiai szempontú is volt. Példát adott az egyháznak arra, hogyan kell hozzáállni kérdésekhez és problémákhoz, mielőtt azok túlságosan megosztanák a közösséget. A tapasztalt misszionáriusok megtanulják felismerni a keresztény hit lényeges kérdéseit, azokra összpontosítanak, és nem kötik le magukat olyan dolgokkal, amelyek a hit szempontjából nem lényegbevágóak.

Milyen tanulságokat szűrhetünk le a jeruzsálemi zsinat döntéséből, amelyek segítségünkre lehetnek egyházunknak ma a vitatott kérdésekkel kapcsolatban? Mit tettek az apostolok, ami minta lehet számunkra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: