Misszió – válaszfalak nélkül

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 8:5-13; 15:21-28; Márk 5:1-20;

Lukács 17:11-19; János 4:4-30; 12:20-32

„Ímé, az én szolgám, akit választottam, akit szeretek, és akiben gyönyörködöm. Lelkemet adom neki, és ítéletet hirdet a pogányoknak” (Mt 12:18, ÚRK).

Érdekes, hogy első éveiben Jézus az ideje nagy részét Galileában töltötte, amit úgy neveztek: „a pogányok Galileája” (Mt 4:15), bizonyára a tartományban jelenlévő idegen hatás miatt. Jézus ebben a térségben, Názáretben töltötte a nyilvános szolgálata előtti évek többségét. Názáret a római csapatok és a kereskedők karavánjai által használt fő utak közelében helyezkedett el. Ebből következően Jézus bizonyára egész gyermekkorában kapcsolatba került nem zsidó származású emberekkel (és akkor még nem említettük az Egyiptomban töltött időt).

Miután Názáretben elutasították (lásd Lk 4:16-31), szolgálatának központját a kozmopolita városba, a galileai Kapernaumba tette át. A pogányokkal és az ő világukkal való találkozásai jelentős hatást gyakoroltak szolgálatára és tanítására. Még ha figyelmét Izraelre összpontosította is, törődött a szélesebb világgal. A keresztsége és mennybemenetele között eltelt több mint három év alatt Jézus legalább hatszor került közvetlen kapcsolatba más népek tagjaival. A héten ezeknek a találkozásoknak az evangéliumi beszámolóit tekintjük át.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: