MÁRDOKEUS ÉS HÁMÁN

Eszter könyve 5-8. fejezetei szerint hogyan tudta a királyné megmenteni a népét?

Eszter két lakomájával érünk el a történet csúcspontjához. Ez a rész azt is feljegyzi, hogy miképpen fordították visszájára a tervezett népirtást. Menetközben a történet bemutatja a különbséget az igazi tisztesség és az önimádat között, valamint beszámol a cselszövő büntetéséről is. Az udvari intrikák következményei messze hatottak. E rész által bepillantást nyerünk a teljhatalommal bíró uralkodó világába és az udvar színfalak mögött zajló eseményeibe. A szabadulásért fáradozva Eszter és Márdokeus élt a pozíciójuk adta lehetőségekkel, annak a kultúrának az ismeretével, amelyben mozogtak, valamint a szövetségi ígéretekbe vetett hitükkel, amelyeket Isten a népének adott.

Mindeközben Márdokeus, aki csendben végezte szolgálatát, nem rejtette véka alá a hitét. Ezt talán csak úgy tette, hogy nem volt hajlandó leborulni Hámán előtt. A társai felfigyeltek erre, figyelmeztették is, Márdokeus viszont nem engedett az elveiből (Eszt 3:3-5). Így valóban bizonyságot tett az emberek előtt.

Mit árul el Eszt 6:1-3 szakasza Márdokeusról? Ezek szerint hogyan élhet, sőt tehet bizonyságot Isten népe idegen országokban? Milyen tanulságokat vonhatunk le magunknak?

Márdokeus nyilván követte az Urat, de hűséget tanúsított annak az országnak az uralkodója iránt is, amelyben élt. Nem volt hajlandó leborulni egy embertársa előtt, ezzel együtt jó állampolgár is volt, hiszen leleplezte a király elleni összeesküvést. Nem magyarázhatunk bele túl sokat abba, hogy ezért a tettéért nem részesült elismerésben. Valószínűleg csak jelentette, amit hallott, majd ment tovább az útján, jutalmat nem várva. Amint azonban a történet mutatja, jótettéért idővel nagy jutalmat kapott. Márdokeus példájára talán ezekkel a szavakkal utalhatunk a legjobban: „Adjátok meg azért ami a császáré a császárnak; és ami az Istené, az Istennek” (Mt 22:21).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: