A PRÓFÉTA, AKI NEM VOLT TÖKÉLETES

Mit tudunk meg Jónásról, ha elolvassuk 2Kir 14:25 versét? Milyen fényben látjuk itt?

Jónás próféta könyvén kívül egyedül 2Kir 14:25 versében említi meg az Ószövetség Jónást, mégpedig tisztelettel, olyan prófétaként, aki megjövendölte, hogy Izrael visszaszerzi a Szíria által elfoglalt területet.

Jónás Gáth-Kéferben (a héber név jelentése: borsajtoló gödör), az Izrael északi részén, Zebulon területén lévő városban született, csupán néhány mérföldnyire Názárettől. Ezek szerint Jézus és Jónás is galileai próféta volt, csak hétszázötven év különbséggel.

Jón 1:1-3, 9, 12, 2:1-11 és 3:3-10 versei alapján milyen kép kerekedik ki Jónásról? Milyen jót és rosszat tudhatunk meg róla?

Jónás úgy jelenik meg az iratban, mint akiben furcsamód keverednek az erősségek és gyengeségek: önfejű és lázadó, de tanítható és engedelmes is. Istenhez hű, bátor, hitt az imában, ugyanakkor szűklátókörűnek, önzőnek és bosszúvágyónak is bizonyult. 2Kir 14:25 verse az Úr szolgájaként ír róla, csakhogy a nevét viselő könyvben leszerepel, inkább szomorú és tragikus alakként jelenik meg. A Szentírás igazságát és megbízhatóságát bizonyítja, hogy a prófétát elfogulatlanul mutatja be. Más szerzőket arra késztetett volna a természetes emberi hajlam, hogy elhomályosítsák vagy elrejtsék a hősök kevésbé elfogadható vonásait, ám a Lélek ihletésére a Biblia írói egyaránt bemutatják az emberek életnek hősies és kicsinyes tetteit. Az az igazság tűnik ki ebből, hogy ha mégoly gyengék és visszatetszőek is a szereplők, Isten képes munkálkodni általuk, ha engedik.

Nevezzünk meg még több bibliai hőst, akiket jellemhibáik ellenére is felhasznált Isten! Milyen reményt kelt bennünk a gondolat, hogy Isten mások elérése érdekében képes felhasználni azokat is, akik hibákkal küzdenek, sérültek?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: