Jónás története

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 2Királyok 14:25; Ézsaiás 44:8; 56:7;

Jónás 1-4; Máté 12:40; Jelenések 14:6-12

„Bizonnyal látom, hogy nem személyválogató az Isten; Hanem minden nemzetben kedves őelőtte, aki őt féli és igazságot cselekszik” (ApCsel 10:34-35).

A történet egy héber prófétáról szól, aki a komfortzónáját igencsak messze elhagyta és ott munkálkodott. Jónás II. Jeroboám király uralkodása alatt, Kr. e. 750 körül élt (2Kir 14:25). Ő volt az egyetlen ószövetségi próféta, akit az Úr egy másik országban végzendő misszióra hívott el. Isten, minden faj Teremtője újból és újból kijelentette azt az igazságot az Ószövetségben, főként Ézsaiásnál és a Zsoltárokban, hogy nem csupán kiválasztott népére akarja korlátozni az üdvösséget. Ám Jónás korában az általános izraelita teológia nem fogadta el, hogy a pogányok is részesei lennének Isten megváltási tervének. A zsidó hívők még az újszövetségi időkben is igen nehezen tanulták ezt meg.

Jónás próféta könyve négy fejezetében őszinte beszámolót találunk arról, hogy mennyire vonakodott Jónás az úttörő missziós tapasztalat mind pozitív, mind negatív oldalától. Megörökíti az elhívott személy belső, nagyon is emberi reakcióját az isteni küldetés hallatán. Ugyanakkor találkozunk az iratban erőteljes felszólítással is, ami a külmisszió szükségességét hangsúlyozza. A könyvből kiemelkedik néhány vezérelv a más országokban, idegen kultúrákban tevékenykedő misszionáriusok számára, amelyek bemutatják, hogy mi lehet a megoldás a mai munkások bizonyos kérdéseire és problémáira.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: