MINDENE MEGVOLT… DE

„Naamán, az arámok királyának fővezére igen tekintélyes és nagyra becsült férfi volt ura előtt, mert általa szabadította meg az ÚR Arámot. Ez a férfi vitéz hős volt, de leprás” (2Kir 5:1, ÚRK).

Ez a vers nem kevesebb, mint négy jelzőt vagy címet sorol fel, amelyek tudatják, hogy Naámán a szír, azaz arám társadalmi ranglétra csúcsán helyezkedett el. Jelentős befolyása volt Arám királyára, nagy megbecsülés övezte, vallási és katonai ügyekben egyaránt a király jobbkezének számított (18. vers). Különösen nagy vagyonnal rendelkezett (5. vers).

Ám az 1. vers megemlít egy igencsak számottevő „de” szót. Naámán minden hatalmát, dicsőségét és bátorságát elhalványította a kor legrettegettebb betegsége, a lepra. Szegény ember éppen ebben szenvedett. Ez volt az a meghatározó de, ami sötét árnyékot vetett minden addigi teljesítményére. Csakhogy éppen e baj révén került összeköttetésbe Isten prófétájával, és kapcsolatuk nyomán fogadta el ő is az igaz Isten hitét.

Olvassuk el Mk 1:40-45, 2:1-12 és Lk 8:41-56 verseit! Jézus nyilvánvaló, csodálatos gyógyításain túl mi a közös nevező ezekben a beszámolókban? Mi hozta ezeket az embereket Jézushoz?

A lelki igazság iránt nyitottabbá tehetik az embert a magánéleti gondok, a tragédiák és a változások; rávehetik, hogy elkezdje keresni Istent. A fizikai, lelki, politikai vagy egyéb tragikus helyzetek következtében sokan készségesebben fogadják Isten létének valóságát. Az egyéni veszteségek, nemzeti katasztrófák és háborúk jelentős mértékben késztetik az embereket arra, hogy önmaguknál hatalmasabb erőt kezdjenek keresni. Egyházi körökben már régóta ismert, hogy általában nagyobb lélekmentési eredmények mutatkoznak olyan területeken, ahol személyes vagy társadalmi szenvedés sújtja az embereket.

Bizonyos tekintetben úgy tűnt, hogy Naámánnak megvan mindene, másik oldalról nézve azonban reményvesztett, összetört ember lehetett. Milyen szempontból mondható, hogy ilyenek vagyunk mindannyian, mivel jó és rossz dolgok egyaránt jelentkeznek az életünkben? Mit tehetünk, hogy ez is, az is erősítse a kapcsolatunkat az Úrral?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: