A MISSZIÓT JELÖLŐ HASONLATOK

A misszió Isten kezdeményezése az elveszett emberiség megmentéséért. Isten megváltó misszióját a mindannyiunk iránti szeretete ösztönzi, nem létezik ennél mélyebb ok. Isten misszióra küldte Krisztust, hogy üdvösséget hozzon az egész világnak. Egyedül János evangéliumában több mint negyven kijelentést találni Jézus küldetésének egyetemes dimenziójáról (lásd pl. Jn 3:17; 12:47). Krisztust elküldte az Atya megváltani a világot, Ő pedig a tanítványait küldi el ezekkel a szavakkal: „Ahogy engem elküldött az Atya, én is úgy küldelek el titeket” (Jn 20:21, ÚRK).

Olvassuk el Mt 5:13-14 verseit! Milyen két hasonlattal találkozunk e versekben, és mit fejeznek ki?

A só és a világosság metaforái azt fejezik ki, hogy milyen alapvető feladatai vannak a keresztény befolyásnak az emberek között. A só belülről hat, elkeveredik az anyagban, amibe belekerül. A világosság kívülről hat, megvilágít mindent, amihez elér. A só hasonlatában a föld szó azokra az emberekre vonatkozik, akik között a keresztényeknek el kell vegyülni, míg a világ világossága a sötétségben élő emberek világára vonatkozik, akiknek fényre van szükségük.

Izrael népe sok bátorítást kapott, hogy éljenek az Istentől jövő erkölcsi elvek és egészségügyi szabályok szerint. Világosságnak kellett lenniük, hogy fényt hintsenek és vonzzák az embereket: „a népeknek is világosságul adtalak” (Ézs 49:6). Közösségi létükkel, egészségükkel, jólétükkel és az Isten szombatjához, ill. a többi parancsolathoz való hűségükkel hirdetniük kellett Isten teremtésének és megváltásának hatalmas tetteit a környező népek között. A népek pedig jólétüket látva közelednek hozzájuk, hogy megtanuljanak az Úrtól tanulni (legalábbis ez volt a terv). Amikor Krisztus eljött, Ő is beszélt a sóról, a bizonyságtevés egy módjáról. A világban gyakorolt befolyásuk által a keresztényeknek fel kell tartóztatni a világ romlását. Nem hívő embereket gyakran megóv rossztettek elkövetésétől az az erkölcsi tudatosság, ami a keresztény befolyáshoz vezethető vissza. A keresztények nem csak a jelenlétükkel fejtenek ki jó hatást a romlott világban. Elvegyülnek az emberek között, hogy közöljék a megváltás keresztényi üzenetét.

Világosság és/vagy só – mennyire vagyunk jó bizonyságok a környezetünkben egyénileg és közösségi szinten? Vajon a világosság egyre halványul, a só veszít az ízéből? Amennyiben ez lenne a helyzet, hogyan tanulhatjuk meg, hogy az ébredés és reformáció személyesen nálunk kezdődik?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: