ISTEN TEREMTETTE A FÉRFIT ÉS A NŐT

Az ember egyik állandó kérdése, hogy Honnan származom? A Biblia első két fejezetében (valójában az egész Bibliában) megkapjuk a választ arra, amit sokan a legfontosabb kérdésnek tartanak. Végtére is, csak akkor indulunk neki jól, hogy megtudjuk, kik vagyunk, miért létezünk, hogyan kell élnünk és végül hová tartunk, ha tudjuk, honnan jöttünk.

Lapozzuk át Mózes első könyve 1. és 2. fejezetét, különösen megfigyelve 1Móz 1:26-28 verseit! Mi a nagy különbség az ember és a szakaszban szereplő minden más megteremtése között? Mi az, ami miatt az ember kimagaslik a többi teremtmény közül?

1. A teremtményei közül Isten a férfit és a nőt alkotta meg utoljára. Az egész, látható teremtett világ előttük volt, hogy megismerjék és őrizzék.

2. Az ember megteremtésének módja különbözött a többi teremtményétől. Addig a pontig csak Isten parancsa hangzott el: „Legyen…” (világosság, mennyezet, víz, halak és madarak, szárazföldi állatok stb.). A parancs helyett ekkor viszont konzultáció következett: „Teremtsünk embert…” Tanácskozott a Szentháromság három személye, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ez a két fejezet a föld és a rajta élő teremtmények megalkotásával foglalkozik, de nem kérdés, hogy a figyelem középpontjában magának az emberiségnek a megteremtése áll.

3. Isten a férfit és a nőt saját képére és hasonlatosságára teremtette, amit akkori teremtményei közül másra nem mondott. Magából a vizsgált szövegből ugyan nem derül ki, mit jelentett Isten képére és hasonlatosságára teremtetni, viszont mindenképpen azt kell jelentenie, hogy az ember valamilyen módon a Teremtő jellemét tükrözi. Mivel az ember más teremtményekben meg nem figyelhető erkölcsi képességekkel rendelkezik (a lepkék gyönyörűek, de nem vívódnak a jó vagy rossz kérdéseivel), az Isten képére és hasonlatosságára teremtettségnek szükségképpen azt kell jelentenie, hogy az ember bizonyos fokig tükrözi Isten erkölcsi jellemét.

4. Isten terve szerint a férfinek és a nőnek uralkodnia kellett a földön, a teremtett világ többi részén, Istent képviselve. E megbízással felelősség jár.

A Biblia első fejezete mutatja be az embert, csakhogy nem elszigeteltségben. Létezünk, de az Istennel való kapcsolatban. Mit árul el ez arról, hogy Istennek az életünk központjában kell lennie, és nélküle nem vagyunk valóban „teljesek”? Lásd még ApCsel 17:28!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: