„TANÚIM”

Olvassuk el ApCsel 1:1-8 verseit! Milyen fontos igazságot jelent ki ez a szakasz Isten országáról?

Először, legyünk biztosak abban, hogy Jézus újra visszajön! A feltámadása és mennybemenetele között eltelt negyven nap során az Úr továbbra is hirdette, amit a tanítványainak a keresztre feszítése előtt tanított, „szólván az Isten országára tartozó dolgokról” (ApCsel 1:3). A kereszthalálával és feltámadásával kapcsolatos, hatalmas és csodálatos dolgok semmit sem változtattak Jézus tanításán az országára vonatkozóan, éppen ellenkezőleg: a feltámadott Üdvözítő negyven napon át folyamatosan igyekezett tanítványai elméjébe és szívébe vésni országa valóságának tényét.

Másodszor, követői éljenek visszajövetele várakozásban! Jézus feltámadása után a tanítványai komoly, fontos kérdést tettek fel neki: „Uram, avagy nem ez időben állítod-é helyre az országot Izraelnek” (ApCsel 1:6)? Jézus erre nem válaszolt konkrétan, de kiigazította a nézőpontjukat: Isten mindig is Isten marad! Gondolatait fürkészni, megjósolni terveinek pontosságát, titkainak mélyére hatolni nem hús-vér ember dolga! Ő pontosan tudja, mikor kell elérkeznie dicsősége országának, ami meg is fog történni a maga idejében (Mt 24:36; ApCsel 1:7), éppen úgy, mint amikor „eljött az időnek teljessége” (Gal 4:4) és elküldte Fiát, hogy megalapítsa általa a kegyelem országát.

Harmadszor, legyünk a Jézusról szóló evangélium hirdetői! Krisztus arra irányította tanítványai figyelmét, ami tudott dolog és amit meg kell tenni, mert nem akarta, hogy találgassák: mikor jön el a dicsőség országa, hiszen az mindenki előtt titok. A második advent időpontját nem nyilatkoztatta ki az Úr, de arra szólít, hogy várjuk azt a napot, és addig is foglaljuk le magunkat hasznos dolgokkal (Lk 19:13). Vagyis vegyünk tevékenyen részt a Jézus Krisztusról szóló evangélium eljuttatásában „a föld végső határáig” (ApCsel 1:8, ÚRK). Ez a felelősségünk, amit nem saját erőnkből kell teljesíteni, hanem a Szentlélek hatalma által. Az Úr ígérete szerint a Lélek mindazokra kitöltetik, akik készek bizonyságot tenni arról, amit láttak és hallottak (4-8. versek).

Jézus hűséges követői még mindig dédelgettek magukban bizonyos tévképzeteket Krisztus munkájának jellegével kapcsolatosan. Az Úr mindezek ellenére felhasználta őket művében. Milyen üzenet van ebben számunkra arról, hogy Isten akkor is fel tud használni, ha nem értünk mindig mindent?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: