TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Isten a pillanat kedvéért nem állíthatja meg kezét, különben az ember elerőtlenedne és meghalna. Az embernek is van elvégezni való munkája ezen a napon. Az életszükségleteket ki kell elégíteni, a beteget kezelni kell, a szűkölködőt el kell látni. Nem fogják bűntelennek tartani, aki megtagadja, hogy könnyítsen a szenvedőn szombatnapon. Isten szent pihenőnapja az emberért rendeltetett, az irgalmasság cselekedetei tökéletes összhangban vannak ezzel a szándékkal. Isten nem kívánja, hogy teremtményei akár csak egy órát is szenvedjenek olyan fájdalom miatt, amit szombaton vagy bármely más napon enyhíteni lehet” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 164. o.).

„A zsidókra vonatkozó rendelkezések közül egyik sem különböztette meg őket olyan tökéletesen a környező népektől, mint a szombat. Isten terve szerint a szombat megtartása az Őt imádók megjelölése lesz. Elkülönülésük jele a bálványimádástól, és jele az igaz Istennel való kapcsolatuknak is. A szombat megszenteléséhez azonban az embernek magának is szentnek kell lennie, hogy hit által Krisztus igazságosságának részesévé váljék” (i. m. 231. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Nem csodálatos, hogy milyen egyértelműen ír a Biblia Jézus személyének és a szombat napjának az összefüggéseiről? És mégis, a templomba, gyülekezetbe járó hívők milliói továbbra is amellett érvelnek, hogy a hetedik napi szombat megtartásának parancsa már érvénytelen; nem számít, hogy megtartjuk-e, megtartása egyenértékű a törvényeskedéssel. Tehát mennyire fontos az Isten Igéje iránti rendíthetetlen hűség és engedelmesség! Isten törvényének ezt az alapvető elemét illetően hatalmas tömegek élnek tévhitben. Milyen fontos figyelmeztetést adott Jézus Mk 13:22-ben?

2. Figyeljük meg, milyen alattomosan és keményen fáradozott Sátán azért, hogy lerombolja a szombat intézményét! Izrael vezetőit is felhasználta, hogy súlyos teherré tegyék a szombat megtartását, így megfosszák sok eredeti céljától. Majd pedig arra késztette és készteti ma is az egyházi vezetőket, hogy vessék el ezt a parancsolatot elavult, legalista vagy csak a zsidókra vonatkozó hagyományként. A szombat intézményének mely eleme szította fel ennyire Sátán haragját?

3. Jézus „ura a szombatnak” (Lk 6:5). Mi minden következik ebből a kijelentésből a keresztények életére és a szombathoz való viszonyulásukra nézve?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: