A HETVEN TANÍTVÁNY KIKÜLDÉSE

Lk 10:1-24 elolvasása után gondoljuk át, hogy a hetven tanítvány kiküldéséről szóló beszámoló szerint milyen a lélekmentés munkája a nagy küzdelem valós hevében!

Szolgálata során tizenkettőnél jóval több tanítvány követte Jézust. Amikor Péter beszélt a hívőkhöz, és végül megválasztották Júdás utódját, a csoport legalább százhúsz tanítványból állt (ApCsel 1:15). Pál beszámolója szerint Jézusnak mennybemenetele idején ötszáznál is több tanítványa volt (1Kor 15:6). A hetven tanítvány kiküldése tehát nem azt sejteti, hogy ennyi tanítványa lett volna Jézusnak, hanem csak arra utal, hogy ekkor kiválasztott egy csoportot egy bizonyos feladatra. Galilea városaiba kellett előtte menniük, hogy felkészítsék az emberek szívét látogatására.

Csak Lukács evangéliuma jegyzi fel a hetven tanítvány kiküldését, ami jellemző a misszionáriusi beállítottságú Lukácsra. A hetvenes szám jelképes a Szentírásban és a zsidó történelemben is. 1Mózes 10. fejezete a világ hetven népét sorolja fel Noé leszármazottaiként, Lukács pedig egyetemes világképpel rendelkező író volt. Mózes hetven vént jelölt ki, hogy segítsenek munkájában (4Móz 11:16-17, 24-25). A Szanhedrin, a zsidó főtanács is hetven tagból állt. A Szentírás nem tesz említést arról, hogy mindennek van-e jelentősége a hetven tanítvány kiküldésének történetében, ezért szükségtelen találgatásokba bocsátkoznunk. A lényeges üzenet: Jézus az egyház vezetőinek kiképzőjeként azt a munkamódszert hagyta ránk, hogy ne összpontosítsuk a hatalmat és a felelősséget néhány személy kezében, hanem tanítványi csoportokra osszuk azt.

A hetven tanítvány túláradó örömmel, diadalittasan tért vissza. Így számoltak be Jézusnak a történésekről: „Uram, még az ördögök is engednek nékünk a te neved által” (Lk 10:17)! A lélekmentés eredményessége sohasem az evangélista érdeme. Ő csak közvetítő. Eredmény kizárólag „a te neved által” lesz. Jézus neve és hatalma tesz eredményessé bármely evangéliumi küldetést.

Figyeljük meg Jézus válaszának három fontos elemét! Először is, Jézus az evangelizálás sikerében Sátán vereségét látja (18. vers). Másodszor, minél nagyobb részt vállal valaki az evangélium hirdetésének munkájából, annál nagyobb tekintélyt kap (19. vers). Harmadszor, az evangélista ne annak örüljön, amit véghezvitt a földön, hanem annak, hogy a neve fel van írva a mennyben (20. vers). A menny minden egyes embernek örül. Feljegyzést is készítenek mindenkiről, aki megszabadul Sátán rabságából. Minden lélek, aki a menny örököse lesz, egy-egy hatalmas csapás Sátán ármányaira.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: