ISTEN FIA

Az evangéliumok leggyakrabban ezzel a két névvel utalnak Jézusra: „ember Fia” és „Isten Fia”. Az első kifejezi, hogy Ő a testté lett Isten, a második pedig Istenként, a Szentháromság második személyeként mutatja be. Ha a két fogalmat együtt próbáljuk meg értelmezni, akkor ámulunk Jézus Krisztus lényének csodáján: Isten, akiben az isteni és emberi egyaránt megtalálható. Ez igencsak nehezen felfogható, ám ez a nehézség semmit nem von le a csodálatos igazság és az ebből eredő hatalmas reménység értékéből.

Olvassuk el Lk 1:31-32, 35 és 2:11 verseit! Ezek szerint valójában kicsoda Jézus?

Lk 1:31-32 versében az angyal a JÉZUS nevet a „Magasságos Fia” kifejezéssel kapcsolja össze. Ő az, akinek az Úr Isten „Dávidnak, az ő atyjának, királyi székét” fogja adni. Jézus az Isten Fia. Ugyanakkor Ő a Krisztus, a Messiás, aki helyreállítja Dávid trónját, de nem földi szabadítóként, inkább eszkatológiai értelemben, ugyanis végleg legyőzi az Isten trónját megkaparintani akaró Sátánt. Az angyal kijelentette a pásztoroknak, hogy a jászolban fekvő újszülött „a Megtartó, az Úr Krisztus” (Lk 2:11).

Az „Isten Fia” cím nemcsak Krisztusnak a Szentháromságban elfoglalt helyét igazolja, de azt a bensőséges és szoros kapcsolatot is, amit Jézus az Atya Istennel ápolt, amíg a földön élt.

Az Atya és a Fiú közötti kapcsolat nem ugyanolyan, mint amit mi tarthatunk fenn Istennel. Míg a mi kapcsolatunk Krisztus teremtői és megváltói munkájának eredménye, Jézus Krisztus úgy viszonyul az Atyához, mint a három egymással egyenlő, örökkévaló társ egyike. Mivel Ő maga is örökkévaló Isten, a lehető legszorosabb a kapcsolata Atyjával.

„Jézus mondja: »az én mennyei Atyám«, ezzel emlékezteti tanítványait, hogy noha emberi természete hozzájuk köti, osztozik próbáikban, együtt érez velük szenvedéseikben, istensége által kapcsolatban áll az Örökkévaló trónjával” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 375. o.).

Mit jelent számunkra az, hogy Jézus a szó legteljesebb értelmében Isten? Ebből az igazságból sok minden következik, de az egyik legnagyszerűbb dolog az, hogy Jézus Istenként leereszkedett hozzánk, és nemcsak emberi természetünket vette magára, hanem fel is áldozta értünk magát. És most Istenről beszélünk! Milyen különleges reménységet tartogat számunkra ez az igazság? Mit tudhatunk meg általa Isten jelleméről?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: