HOGYAN VISZONYULTAK AZ EMBEREK JÉZUSHOZ?

Miközben az evangéliumokat és az Újszövetséget olvassuk, mindenhol máshoz nem fogható leírásokat találunk nemcsak Jézus tetteiről, de arról is, hogy ki volt Ő. (Természetesen Jézus tettei csodálatos módon tanúskodnak arról, hogy ki is valójában.) Felkeltik a figyelmünket a kijelentések, hogy Ő Isten, az Üdvözítő, az örök élethez vezető egyetlen út, hiszen örök sorsunk szempontjából elengedhetetlen mindaz, ami ezekből következik.

Olvassuk el Lk 4:16-30 verseit! Miért viselkedtek így az emberek? Lásd még Jn 3:19 versét!

Szülővárosának lakói eleinte örömmel fogadták Jézust, aki – miután sok-sok csodát és jelet tett más helyeken – most visszatért Názáretbe. Mindnyájan álmélkodtak kedves beszédén – mondja az Ige (lásd 4:22). A Jézus feddő szavaira adott válaszuk azonban megmutatta, hogy valójában milyen lélek mozgatta őket.

Olvassuk el Lk 7:17-22 verseit! Milyen kérdést tett fel János Jézusra vonatkozóan? Vajon miért?

Még Keresztelő János, Jézus előhírnöke is engedte, hogy a kétely bekússzon lelke mélyére, pedig ő volt az, aki bizonyságot tett róla mint Isten Bárányáról. Ő is tudni akarta: „Te vagy-é az, aki eljövendő, vagy mást várjunk” (Lk 7:19)?

Figyeljük meg azt is, hogy Jézus nem adott közvetlen választ János kérdésére, inkább felhívta a figyelmét az önmagában is kiáltó tényekre: „a vakok visszanyerik látásukat, a sánták járnak, a leprások megtisztulnak, a süketek hallanak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek az evangélium hirdettetik” (22. vers, ÚRK). Vagyis mondhatjuk: Jézusnak nem is volt szükséges konkrétan felelni János kérdésére, hiszen tettei és csodái bőséges bizonyítékát adták annak, hogy ki Ő valójában.

Bizonyos értelemben viszont Jézus válasza még nagyobb keserűséget okozhatott volna János szívében. Hiszen – mondhatta volna magában – ha Jézusnak tényleg hatalmában áll megtenni ezeket a fantasztikus dolgokat, akkor miért szenvedek még mindig a börtönben? Ki az közülünk, aki személyes tragédiája közepette ne gondolt volna valami hasonlóra: ha Isten valóban mindenható, miért történik ez éppen velem? Miért jelenti az egyetlen kielégítő választ Jézus Krisztus keresztje és mindaz, amit az jelképez és ígér számunkra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: