KRISZTUS BÉKESSÉGE

„Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem és önmagát adta érettem” (Gal 2:20).

„Ha Krisztust állandó vendégként fogadtuk be, akkor Istennek minden értelmet felülmúló békessége megőrzi szívünket és értelmünket a Krisztus Jézusban.

Bár Üdvözítőnk állandó küzdelmet folytatott, élete mégis békességes volt. A dühös ellenség állandóan üldözte, de Ő így szólt: »Aki küldött engem, énvelem van. Nem hagyott engem az Atya egyedül, mert én mindenkor azokat cselekszem, amelyek néki kedvesek« (Jn 8:29). Istennel való tökéletes közösségének békéjét sem emberi, sem sátáni harag meg nem bonthatta. Így szól hozzánk: »Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek« (Jn 14:27). »Vegyétek fel magatokra az én igámat és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok; és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek« (Mt 11:29). Ha velem együtt hordjátok a szolgálat igáját, Isten dicsőítésére és az emberiség felemelésére, akkor igámat gyönyörűségesnek és terhemet könnyűnek találjátok.

Csak az önszeretet rontja meg a békénket. Amíg önző énünk él, mindig készek vagyunk minden bántalom és sérelem ellen védekezni. Ha azonban önző lényünk már halott, és életünk Krisztussal Istenben elrejtett élet, akkor a velünk szemben éreztetett lekicsinylés nem fáj többé. Süketek és vakok leszünk a gúnnyal és bántalommal szemben… A földi forrásokból reánk áradó szerencse éppoly változékony, mint a körülmények, amelyekből származik. Krisztus békéje ezzel szemben állandó és maradandó béke. Nem függ az élet körülményeitől, sem vagyonunk nagyságától, sem barátaink számától. Krisztus az élő víz forrása s az általa nyújtott boldogság soha ki nem apad.

Ahol Krisztus szelídsége nyilvánul meg, annak a háznak lakói boldogságban élnek. A szelíd ember nem idéz elő viszálykodást és nem válaszol gorombán, hanem megnyugtatja a felizgatott kedélyeket; olyan jóindulatot áraszt, mely a ház minden tagjára jó hatással van. A szelídlelkű család már itt a földön is Isten nagy mennyei családjának egy része” (Ellen G. White: Krisztus követése. Budapest, 1987, H. N. Adventista Egyház. 21-22. o.).

2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: