TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Miközben étvágyuknak, kívánságuknak kedvezve borozgattak és az ital hatása alá kerültek, értelmük elhomályosult, ezért nem tudtak különbséget tenni a szent és a közönséges dolgok között. Isten kifejezett utasításával ellentétben [Nádáb és Abihu] szégyent hozott az Úrra, amikor szent tűz helyett közönséges tüzet vitt az oltárhoz. Ezért sújtott le rájuk Isten haragja: szent jelenlétéből tűz csapott ki, ami megemésztette őket” (Ellen G. White: Testimonies for the Church. [Bizonyságtételek.] 3. köt. 295. o.).

„A gyermekek és az ifjak tanulják meg a Bibliából, hogyan becsülte Isten a mindennapi dolgozó ember munkáját!… Olvassanak… a Példabeszédek köny-vében leírt bölcs asszonyról, aki ’keres gyapjat vagy lent, és megkészíti azokat kezeivel kedvvel… eledelt ád az ő házának, és rendel ételt az ő szolgálóleányinak… szőlőt plántál… megerősíti karjait. Markát megnyitja a szegénynek… Vigyáz a házanépe dolgára, és a restségnek étkét nem eszi’ (Péld 31:13, 15-17, 20, 27)” (Ellen G. White: Előtted az élet. Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó. 217. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Miért csak az alkoholtól való teljes tartózkodás az egyetlen helyes választás? Hiszen milyen jó származhat az alkoholfogyasztás bármilyen mértékéből? Gondoljunk csak arra a számtalan veszélyre, ártalomra, amit az ital előidéz!

2. Beszélgessünk még arról, hogy még ha korunkban sokkal nagyobb is a tudás, a bölcsesség nem feltétlenül! Milyen szempontból lehet veszélyesebb a bölcsesség nélküli tudás, mint az, amikor tudás sincs? Milyen példákat említhetnénk a közelmúltból a bölcsesség híjával lévő tudás ártalmas voltára?

3. Térjünk vissza a bölcs asszony jellemzőihez! Hogyan alkalmazhatók ezek az elvek minden hívőre, mindkét nemre, bármilyen családi állapotú, korú emberre?

4. A Példabeszédek könyve gyakorlati bölcsességgel teljes. Ebből azt szűrhetjük le, hogy hitünknek minden emelkedett, lelki vonatkozása mellett van kifejezetten gyakorlati oldala is. Mit tehetünk, nehogy elhanyagoljuk hitünk gyakorlati vonatkozásait, miközben koncentrálunk a teológiai és lelki dimenziókra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: