SZORGALMASAN DOLGOZIK

Példabeszédek 31. fejezetének derék asszonya nem lustálkodik: keményen dolgozik, tevékeny. A vers kiemeli ezt a tulajdonságot (Péld 31:27), mint ami a bolondokkal szemben a bölcseket jellemzi (Péld 6:6; 24:33-34). Tevékenységének köre minden részletre kiterjed és meghatározható. A lelkiség korántsem jelent tétlenséget, arra hivatkozva, hogy csupán különösen fontos, vallási kérdésekkel foglalkozunk, ezért nincs időnk „hétköznapi” dolgokat ellátni (lásd Lk 16:10). A bölcs asszonynak „jókedvűen dolgozik keze” (Péld 31:13, ÚRK). Érdekes, hogy ezt az igencsak lelki beállítottságú asszonyt nem akkor festi le, amikor éppen imádkozik vagy elmélkedik. Azt láthatjuk róla, hogy ügyes, rátermett, szorgos, hasonlóan az evangéliumokban szereplő Mártához (Lk 10:38-40).

Olvassuk el Péld 31:12, 15 és 18 verseit! Miért dolgozik az asszony mindig?

Az asszony „életének minden napjaiban” szorgoskodik, még éjszaka is (15. és 18. vers). Tevékeny és figyelmes jelenléte szüntelen érezhető. Az állandó készenlét a felelősség miatt szükséges.

Feladatainak köre mennyi időre terjed ki (Péld 31:20, 25)?

Itt egy lényeges pontot érintünk a munkánkat és erőfeszítéseinket illetően: tetteinknek az idő lesz a próbája. Csak a jövőben igazolódik a minősége mindannak, amit tettünk. Úgy lehet bölcsen dolgozni, ha folyton gondolunk a jövőre, és nem csak az azonnali jutalom lebeg a szemünk előtt.

Nem pontosan erre vonatkozik, amit A jelenések könyvében található szöveg megfogalmaz, mégis fontos elvet közöl: „Boldogok a halottak, akik az Úrban halnak meg mostantól fogva. Bizony, azt mondja a Lélek, mert megnyugosznak az ő fáradságuktól, és az ő cselekedeteik követik őket” (Jel 14:13).

Ha van az életedben olyan nő (feleség, édesanya, más családtag, tanár, főnök vagy barát), aki különösen sokat jelent számodra, mivel mutathatod ki, hogy mennyire értékeled őt és amit érted tett?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: