Nők és bor

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Jób 29:15; Példabeszédek 8; 31;

1Korinthus 1:21; Jelenések 14:13

„Ne add asszonyoknak a te erődet, és a te útaidat a királyok eltörlőinek. Távol legyen a királyoktól, oh Lemuel, távol legyen a királyoktól a bornak itala; és az uralkodóktól a részegítő ital keresése” (Péld 31:3-4).

A Példabeszédek könyve atyai tanítással kezdődik (Péld 1:1, 8; 4:1) és anyai tanítással zárul (Péld 31:1). A Lemuel név Salamonra utalhat, ebben az esetben Lemuel édesanyja valójában Salamon édesanyja, aki a fiát a királyra leselkedő két legkomolyabb veszedelemtől, a bortól és a nőktől óvja.

Szándékos a bor és a nők együttes említése. Ha a király jó uralkodó akar lenni, óvatosnak kell lennie az őt körülvevő hatások tekintetében, e két tényező pedig roppant nagy erővel bírhat. Míg az igaz asszony áldás, az alkohol csak bajt hoz.

Az apa tanácsa a lelki bölcsesség elnyerésére összpontosított. Most pedig az anya záró szavai a bölcsességnek a gyakorlati életben való alkalmazására irányulnak. Az anya által javasolt gyakorlati tanácsok követése nélkül nem lesz jelentősége a lelki elveknek, amelyeket az apa tanított.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: