AZ IGAZSÁG SZERETETE

Az összes dolog közül, amit megtaníthatunk a gyerekeinknek, a diákjainknak vagy bárki másnak, aki hajlandó tanulni tőlünk, talán az lehet a legfontosabb tanulság, amit Pál írt a kárhozatra jutókról, azokról, akik „nem fogadták be az igazságnak szeretetét” (2Thessz 2:10). Jézus maga az Igazság, ezért másokat megtanítani az igazság szeretetére azt jelenti, hogy Jézus szeretetére tanítjuk őket. Ugyan mi más számít valójában?

„Ha a kutatás bármelyik vonalán haladunk azzal az őszinte céllal, hogy eljussunk az igazságra, érintkezésbe kerülünk azzal a láthatatlan, hatalmas Értelemmel, aki mindenben és mindenek által munkálkodik. Az ember értelme kapcsolatba került Isten értelmével; a véges a végtelennel. Az ilyen kapcsolat hatása felbecsülhetetlen a testre, az elmére és a lélekre” (Ellen G. White: Előtted az élet. Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó. 10. o.).

Milyen fontos elvet találunk Péld 29:15 versében (lásd még Péld 29:19), ami nemcsak a nevelésre vonatkozik, hanem általánosságban az életre is?

Fontos az életünk példája – különösen azok esetében, akiket nem feddhetünk vagy büntethetünk meg –, bizonyos esetekben azonban ennél többre van szükség. Ez főleg a gyerekeinkre nézve igaz. Időnként meg kell fenyíteni, helyre kell tenni őket.

Bűnös természetünk van, bennünk van a rossz, még az édes kis gyerekeinkben is, akiket annyira szeretünk. Sem nekik, sem magunknak nem segítünk, ha engedjük, hogy mindent megtegyenek, amihez csak kedvük támad. Valójában a gyerekeknek nemcsak szükségük van a fegyelmezésre, hanem még akarják is. Tudniuk kell, hol a határ, hogy azon belül maradjanak. Az az édesanya, aki úgy gondolja, hogy tiszteletben kell tartania gyermekei szabadságát, ezért mindent megenged nekik, soha nem mond nemet, végül „szégyent” hoz a saját fejére (Péld 29:15), a gyerekeire pedig szomorúságot, ha nem is azonnal, de felnőtt korukban biztosan.

Mi mindent tanultunk meg gyerekként, ami végigkísér egész felnőtt korunkban is? Mennyivel jobb az életünk ennek köszönhetően?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: