NÉHÁNY SZÓ A GAZDAGOKHOZ

Mitől óv 1Jn 2:15-17 szakasza? Hogyan védhetjük meg magunkat az ezekben a versekben említett veszélyektől?

A gazdagság fogalma a körülményektől függően nagyon is eltérő lehet, viszont a Példabeszédek könyve tanácsokat közöl a meggazdagodás hogyanjára vonatkozóan, valamint arra nézve is, miként kezeljük a „vagyonunkat”, miután már szert tettünk rá.

1. Ne akarj a szegények kárán meggazdagodni (Péld 28:8)! Nem nevezhető jogos tulajdonnak az a vagyon, amit valaki a szegények rovására szerez meg. Amint eddig is láttuk, a Biblia igencsak erős kifejezésekkel illeti azokat, akik nyereségvágyból kizsákmányolják a szegényeket.

2. Adj a szegényeknek (Péld 28:27)! Szemben a Péld 28:25 versében említett „telhetetlen” emberrel, áldást nyer az, aki bőkezű a szegényekkel.

3. Dolgozz keményen (Péld 28:19)! Vagyonra nem lopással vagy szerencse útján kell szert tenni, hanem legyen az a kemény munka jutalma! Amit megszerzünk, az munkánk minőségét mutassa! Ha gazdagok vagyunk, fontos, hogy méltán legyünk azok.

4. Ne akarj gyorsan meggazdagodni (Péld 28:20, 22)! Ezekből a példázatokból kétféle jelenet is elénk tárul: 1) Amikor valaki egy tisztességtelen dolog felett szemet huny, ő maga is bűnrészes lesz (Péld 28:22). 2) Amikor valaki meg akarja kaparintani a szülei vagyonát, hogy máris élvezhesse azt, de ezzel megfosztja őket a megélhetésüktől (Péld 28:24). Még rosszabb, ha önmaga előtt igazolja is a helytelen tetteit, míg meggyőzi magát arról, hogy valójában semmi rosszat nem tett. Ezért mondja, hogy „nem vétek”.

Világunkban nagy erő a pénz, ezért beszél róla sokat a Biblia is. Ha nagyjából mindenki máshoz hasonlóan mi is vágyunk a pénzre, mit tehetünk, nehogy beleessünk abba a csapdába, amit Jézus így nevezett: „a gazdagság csalárdsága” (Mk 4:19)?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: