TARTSD MEG A TÖRVÉNYT!

A Példabeszédek könyvében tizenhárom alkalommal fordul elő a héber tóra („törvény” vagy „tanítás) szó, ebből négyszer Példabeszédek 28. fejezetében (a 4. versben kétszer, majd a 7. és a 9. versben). Általában „a bölcsnek tanítására” (Péld 13:14) vonatkozóan használatos, de az izraelita tradícióban a szónak van egy lelki fogalmi tartalma, és az isteni kinyilatkoztatásra utal, amint ezt a Példabeszédek könyve is tanúsítja (Péld 29:18).

Mit fejeznek ki Péld 28:4, 7, 9 versei a törvény szerepéről az ember életében?

Az izraelitákat nem annyira a gondolkodásuk, és még csak nem is a „lelki”, elvont teológiai nézeteik különböztették meg igazán a többi néptől, hanem inkább az életükben meghozott tényleges döntéseik, többek között az ételre, a pihenésre, a természet világát érintő dolgokra vonatkozóan, a családjukkal és a többi emberrel való kapcsolatukban, ez volt az, ami más népektől „elkülönített”, „szent” nemzetté tette őket. Ideális esetben választásaik központjában a törvény állt – a benne foglalt elvekkel együtt. Végtére is, mi emberek önmagunktól nem lehetünk bölcsek; nem is mindig tudunk különbséget tenni a jó és a gonosz között (1Kir 3:9). Tehát szükségünk van Isten törvényére, amiből helyes ítélőképességet nyerhetünk. Más szóval a bölcsesség elnyerése nem intellektuális és lelki gyakorlatok végzésén múlik, hanem alapvetően összefügg a rajtunk, a kultúránkon, a saját pszichológiai beállítottságunkon és a vágyainkon kívül álló törvény betartásával.

Ez természetesen Isten örök törvénye, aminek a követése, betartása valóban a hit cselekedete. „Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az minden hívő üdvösségére, zsidónak először, de görögnek is. Mert az Isten igazsága nyilvánul meg abban hitből hitbe, ahogy meg van írva: Az igaz ember pedig hitből él” (Róm 1:16-17, ÚRK).

Milyen bajoktól és problémáktól menekültél meg azért, mert hittel elkötelezted magad Isten törvényének betartása mellett? Mennyire alakult volna másként az életed, ha nem a törvény szerint élnél?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: