BARÁTSÁGOT SZÍNLELŐ ELLENSÉG

Olvassuk el Péld 26:17-23 szakaszát, majd írjuk le az alábbi vonalakra ennek a szakasznak a lényegét!

A Példabeszédek könyve ismét rátér a szavak erejének kérdésre, ez alkalommal a rágalmazás és a veszekedés okozta bajokra. Aki az ellenségedet szidja előtted, hogy azt gondold, melletted áll, valójában olyan, mint „parázsra a szén” (Péld 26:21, ÚRK): csak mélyíti a viszályt, még nagyobbá teszi a bajt, szítja a tüzet.

Hasonlóképpen a „sima ajkak”, amelyek gyönyörűen szólnak, szépeket mondanak, valójában „gonosz szívet” (23. vers, RÚF) takarhatnak. A politikus, aki a megválasztását akarja biztosítani, az eladó, aki portékáit árulja, a playboy, aki el akar csábítani egy nőt – mind-mind jól ismeri a hízelgő szavak erejét.

Ennek a szakasznak a tanulsága, hogy legyünk körültekintőek, nem szabad minden kellemesen hangzó szónak hitelt adni! Vannak remek beszédkészséggel bíró emberek, akik roppant meggyőző erővel, megnyerően tudnak szólni, olyan őszintének tűnnek, mint akik törődnek a másikkal, szívük mélyén azonban egészen más zajlik. Alighanem mindannyian áldozatul estünk már ilyen embereknek. Viszont ugyan kivel nem fordult már elő, hogy mondott valamit, de közben az ellenkezőjét gondolta? A Példabeszédek könyve itt határozottan óv a megtévesztéstől!

„A keresztény minden tette legyen olyan világos, mint a napfény! Istentől származik az igazság, viszont a megtévesztés millió formájának mindegyike Sátántól ered… Nem könnyű a tiszta igazságot mondani. Nem lehetünk képesek igazat szólni, ha nem ismerjük az igazságot, viszont milyen gyakran előfordul, hogy előre kialakított nézeteink, részrehajlásunk vagy az ismeretek hiánya és a téves megítélés akadályai miatt nem látunk helyes képet arról, amivel éppen dolgunk van! Nem tudjuk azt mondani, ami az igazság, ha gondolataink nincsenek folyamatosan Isten irányítása alatt, aki maga az igazság” (Ellen G. White: Reflecting Christ. [Krisztus tükröződjön bennünk.] 71. o.).

Mennyire tiszta és világos a beszédünk? Mennyi az eltérés a szavaink és a gondolataink között? Azt hisszük talán, hogy vég nélkül fenn lehet tartani a kettősséget (lásd Mt 10:26-27)?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: