ISTEN TITKA

Az élet tele van titokzatos dolgokkal. Amint David Deutsch fizikus írta: „a hétköznapi események döbbenetesen bonyolultak, amikor alapvető fizikai kifejezésekkel akarjuk leírni őket. Ha egy vízforralót megtöltünk vízzel, majd bekapcsoljuk, az egyenleteket, amelyekkel előrevetíthetnénk a sok vízmolekula azután megteendő útját akkor sem lehetne megoldani, ha a föld összes szuperkomputere az univerzum fennállásának egész idejében számításokat végezne. Még akkor sem lehetne kiszámítani, ha valahogy meghatározható volna, hogy mi a molekulák kiindulási helyzete valamint azoknak a külső tényezőknek a kezdeti állapota, amelyek hatást fejtenek ki rájuk – ami már önmagában is megoldhatatlan feladat” (David Deutsch [2011-07-21]. The Beginning of Infinity: Explanations That Transform the World. Kindle Locations 1972-1975. Penguin Group. Kindle Edition).

Ha zavarba ejtenek a vízmolekulákhoz hasonló földi dolgok is, hogyan képzeljük, hogy kikutathatnánk Isten titkait?

Mit akar kifejezni Péld 25:2-3 verse, és hogyan alkalmazhatjuk szélesebb körben ezt a gondolatot?

Isten dicsősége a „titokzatossága” miatt más, mint a királyok dicsősége; és titokzatossága azt sejteti, hogy az ember képtelen teljesen megérteni. A héber str („eltitkol”, „elrejt”) gyök gyakran előfordul a héber Szentírásban azzal kapcsolatban, hogy mi teszi egyedül igaz Istenné az Urat (Ézs 45:14-15). Egyszerűen nem tudunk megérteni bizonyos dolgokat Istenre vonatkozóan. Viszont a királyoknak dicsőségére szolgál, ha engedik, hogy kikutassák, megvizsgálják a dolgokat. Az átláthatóság és a számadás kötelessége legyen a vezetés első jellemzője (5Móz 17:14-20). A király feladata „a dolgot kikutatni”, vagyis beszélni az eseményekről és arról, amit tesz.

Az élet tele van olyan kérdésekkel, amelyekre nem kapunk feleletet. A másodperc töredéke alatt látszólag véletlen események döntenek életről és halálról. Némelyek az egyik tragédia után a másikba esnek, miközben sokan remekül megvannak. Mindebből azt szűrhetjük le, hogy fontos hit által élni. Mi minden történik az életedben most, amit hittel, Istenben bízva kell elfogadnod?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: