AZ IGAZSÁG ISMERETE

Mit mond Péld 22:17-18 szakasza arról, hogy milyen hatása legyen az igazságnak az életünkre?

A tanuló elsődleges kötelessége, hogy hallgasson és figyeljen oda: „Fordítsd ide a füledet, hallgasd” (Péld 22:17, ÚRK). Más szóval ezt úgy mondhatnánk, hogy „Koncentrálj!” Lényeges, hogy aki az igazságot keresi, az legyen buzgó. Igazán vágyódnia kell arra, hogy megtudja, mi a helyes, majd pedig aszerint is kell cselekednie.

Az viszont még nem elég, ha a diák csak figyel vagy ha megérti, elméletileg felfogja azt, amit tanítanak neki. Vannak, akik rengeteg bibliai tényt halmoztak fel a fejükben, ám valójában mégsem ismerik az Igazságot, nem szereztek tapasztalatot vele (Jn 14:6).

Az igazságnak el kell érnie az ember lényének legbenső részéig. Péld 22:18 versében a héber kifejezés: „magadban” (RÚF) valójában a „gyomorra” utal. A tanultak nem maradhatnak meg csupán a felszínen, mindent meg kell emészteni, fel kell dolgozni, lényünk részévé kell tenni! Amikor az üzenet beépül a szervezetünkbe, meggyökerezik, akkor azután felemelkedik az ajkunkra, aminek következtében tudunk bizonyságot tenni róla.

Mi származik abból, ha tapasztalatot szerzünk az igazsággal (Péld 22:19-21)?

1. Hit (19. vers). A bölcsesség tanításának elsődleges célja nem az öncélú bölcsesség. A Példabeszédek könyvének nem az a célja, hogy még nagyobb tudásúak, műveltebbek legyenek a tanítványok. A tanító erősíteni akarja diákjai bizalmát az Úrban.

2. Meggyőződés (21. vers). A tanulóknak tudniuk kell, hogy miért olyan bizonyosak az „igaz mondások” (RÚF). Tudniuk kell, hogy mit miért hisznek. A meghatározás szerint a hit arról való meggyőződés, amit teljesen nem értünk. Ezzel együtt mégis fontos, hogy hitünket alá tudjuk támasztani valós indokokkal.

3. Felelősség (21. vers). A tanítás utolsó lépése az, hogy másoknak is továbbadjuk az „igaz beszédet” (Károli, ÚRK), amit megismertünk. Ennek központi helye van mindabban, amire egyházunk egész népe elhivatott.

Vegyük sorra a hetednapi adventista hitünket alátámasztó komoly, logikus érveket! Melyek ezek az indokok? Miért fontos szüntelen a gondolataink homlokterében tartani ezeket, sőt beszélni is róluk? Szombaton vitassuk ezt meg a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: