BÖLCSESSÉG ÉS TEREMTÉS

Hogyan kapcsolódik össze a bölcsesség és a teremtés (Péld 8:22-31)?

E szövegekben a bölcsesség titokzatos módon kapcsolódik az Úrhoz, aki a Teremtő. A költeményben több olyan szó is benne van, ami megtalálható Mózes első könyve 1. és 2. fejezetében, továbbá tükrözi annak irodalmi szerkezetét, a természet három eleme, az ég, a víz és a föld köré rendezve. A párhuzam a bölcsesség elsődleges „bizonyítványát” emeli ki: ha maga Isten is a bölcsesség felhasználásával teremtett, ha a bölcsesség a legrégebbi eszköz, a világmindenségnél előbb létezett, sőt alapvetően fontos a létezéséhez, annál inkább szükséges a bölcsességhez folyamodnunk az élet minden dolgában.

A szöveg a bölcsesség Istentől való eredetét is erősen hangsúlyozza. A héberben a költemény első szava az ÚR, Jahve, aki szerzette (héberben a második szó) a bölcsességet. A héber qanah szót Károli úgy fordítja, hogy „szerzett”, és ez a szó inkább a nemzésre, mint a teremtésre utal (lásd 1Móz 4:1; 5Móz 32:6). A következő szó olyan kifejezés, ami Mózes első könyve teremtési beszámolójával kapcsolatos: resit („kezdet”). Ezt Mózes első könyve 1. versében találjuk: „Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.”

Csakhogy a „kezdet” szót Péld 8:22 verse némileg másképpen használja, mint ahogy az 1Móz 1:1 versében szerepel, ahol a szó a teremtésre vonatkozik, míg Péld 8:22 versében magára Istenre, az Ő útjára (derek) – ami a természetét jelenti. Tehát a bölcsesség Isten természetének a része.

A bölcsesség így időben megelőzi még a világmindenség teremtését is. Mivel a bölcsesség már akkor megvolt, amikor egyedül csak Isten létezett, a múltja visszavezethető örök időkig.

A bölcsesség tehát nem bennünk kezdődik, hanem Isten kinyilatkoztatja nekünk. Olyasmi, amit megtanulunk, amire megtanítanak, nem magunkból hozzuk elő. Biztos, hogy ha csak a magunk világosságában járunk, sötétben botorkálunk. A Bibliából megtudjuk, hogy Jézus az „igazi világosság, amely megvilágosít minden embert” (Jn 1:9; ÚRK), és erre szintén mindenkinek szüksége van.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: