IGAZI TANÍTÁS

A tanításnak milyen két, egymással ellentétes válfaját találjuk Péld 1:8-19 verseiben? Mi ennek a szakasznak az alapvető üzenete, nemcsak a szülők, hanem mindazok számára, akik félik az Urat?

A tanítás elsősorban a család feladata; az igazi tanítást először is és leginkább a szülőktől kapjuk. A Példabeszédek könyve úgy ír erről, hogy „tanítás”, „oktatás” vagy éppen „törvény”. A törvényt jelölő héber szó, a tóra azt jelenti, hogy „irányítás”. A szülőknek kell helyes irányba vezetni a gyermekeiket. A „tanítás” másik formája viszont nincs nevesítve. Egyszerűen úgy utal rá az irat, hogy ez a bűnösök hangja, ami rossz irányba visz.

A „fiam” kifejezést pedig, ami többször is előfordul és a szülői tanácsot hangsúlyozza, nem szabad csupán a fiúgyermekekre vonatkoztatni. Mindkét szülőt – „apád”, „anyád” (RÚF; ÚRK) – egyértelműen megnevezi az Írás egyes számban, míg a másik tábor a névtelen többes számban marad: „bűnösök”.

„Az Úr bölcsen elrendelte, hogy a család legyen minden nevelési tevékenység közül a legfontosabb. A gyermek nevelésének a családban kell elkezdődnie. Ez az első iskolája. Szüleivel mint oktatóival meg kell tanulnia az egész életében őt vezető leckét… Az otthon nevelő befolyása határozott erő a jóra vagy a rosszra… Ha itt a gyermeket nem tanítják helyesen, Sátán neveli őt választott eszközei által” (Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 1998, Advent Kiadó. 154-155. o.).

A családi nevelés mellett szóló legjobb érvek az eredmények, vagyis a fejen és a nyakon viselt díszekhez hasonlítható belső jellemtulajdonságok. A közel-keleti kultúrában a szülők drága nyakékeket és karpereceket hagytak gyermekeikre, nagy becsben tartott örökségként. A tanítás értéke azonban meghaladja az anyagi gazdagságét. A gyermekeinkkel töltött idő sokkal többet jelent számukra, mint a munkánk végzésére szánt idő. A fejdíszre és nyakékre tett utalás emellett még azt is kifejezi, hogy a nevelés a gyermek személyiségét formálja. A bűnösök útján viszont csak a lábról találunk említést (Péld 1:15), mintha a tévútra tért gyermek identitását vesztette volna.

Hogyan tanulhatunk meg ellenállni azoknak a kísértéseknek, amelyeket kultúránk, társadalmunk, baráti körünk vagy akár a családunk hoz utunkba?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: