ZÚGOLÓDÁS, SÓHAJTOZÁS VAGY NÖVEKEDÉS

Mikor jön már el a második advent? Miért vagyunk még mindig itt? Nem meglepő, hogy most, a XXI. században vannak kétkedők és csúfolódók. Semmi újat nem találunk ebben, ha végigpergetjük az egyház történelmét. Izráel népe történelmében sem az ellenségektől indultak a legveszélyesebb fenyegetések, hanem a saját soraik közül, sőt a szívükből eredtek. Hasonlóképpen, amikor közeledik az Úr visszajövetele, „sokkal inkább kell tartanunk attól, ami belül van, mint ami kívül… A hitetlenség, ami teret kap, a hangoztatott kételyek, a sötétség szeretete a gonosz angyalok jelenlétét bátorítja és utat nyit a sátáni dolgok végrehajtásának” (Ellen G. White: Last Day Events. [Az utolsó napok eseményei.] 109-110. o.)

Ezért figyelmeztet Jak 5:9 verse: „Ne sóhajtozzatok egymás ellen, atyámfiai, hogy el ne ítéltessetek: ímé a Bíró az ajtó előtt áll.” Mi minden miatt zúgolódtál, sóhajtoztál már mások vagy akár az egyház ellen (talán időnként okkal is)? Az a kérdés, hogyan jártál el akkor? Szelíden, alázattal, megbocsátással, ahogy Isten neked is megbocsátott (lásd Lk 7:39-50) vagy inkább világi módon? Légy őszinte magaddal!

A levél elején olvasottakból kitűnik, hogy komoly problémák lehettek a hívők között, többek között személyválogatás (Jak 2:1, 9), rosszhiszeműség (2:4) és egymás megszólása, bírálgatása (3:10; 4:11), irigység (3:14), viszálykodás (4:1), világiasság (4:4, 13-14). Ezért Jakab mélyenható megoldásokat tanácsolt e bajok orvoslására: hitet (1:3, 6), „a beoltott igét” (1:21), nézzünk bele „a szabadság tökéletes törvényébe” (1:25; 2:12), ne legyünk kétkedők, hanem az istenfélelem bölcsessége (3:13, 17), a kegyelem (4:6), valamint a tiszta kéz és tiszta szív (4:8) jellemezzen. Jakab azt is megerősíti, hogy Isten bennünk végzett munkájának külső jelei is vannak (2:14-26): meglátogatni a szenvedőket és azokat, akikről sokan megfeledkeznek (1:27), irgalmasságot cselekedni (2:13), valamint nem viszálykodni, hanem békességben lenni (3:18).

Végeredményben Istennek tartozunk számadással; az Úrnak kell megfelelnünk, Ő a Bíró, aki mindenkinek megfizet a cselekedetei szerint.

Miközben az Úr visszajövetelére várunk, hogyan bátoríthatjuk, emelhetjük fel az embereket? Miért olyan fontos ezt tenni?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: