„ESŐRE” VÁRVA

A földművesek megélhetése alapvetően az időjárástól függ. A termésnek egyaránt árt a túl nagy szárazság és a túl sok csapadék, a túl nagy hideg vagy a túl nagy hőség. Aszályosabb országokban, mint például Izraelben, még nagyobb a biztonsági kockázat, ott különösen fontos, hogy a kellő időben bőséges eső érkezzen. Úgy a kis családi parcellákon, mint a hatalmas birtokokon kimondottan az esőtől függ a termés és annak majdani értéke.

A korai eső általában október-novemberben érkezik, és feláztatja a földet, előkészíti a vetésre meg a növény kicsírázására. A március-április táján hulló kései eső beérleli a termést az aratásra.

Olvassuk el Jak 5:7 versét, majd vö. 5Móz 11:14, Jer 5:24, 14:22 és Jóel 2:23 szakaszaival! Mit emeltek ki az ószövetségi próféták az esővel kapcsolatban? Vajon miért említi Jakab éppen ezt a képet az Úr visszajövetelével összefüggésben (lásd még Hós 6:1-3; Jóel 2:28-29)?

„A keleti tájakon a magvetés és aratás táján hulló korai és késői eső képével a héber próféták előre kijelentették, hogy a kegyelem lelki áldásait különleges mértékben árasztja ki Isten az egyházára. Az apostolok korában a Lélek kitöltetése volt a kezdete a korai esőnek, ami csodálatos eredményt hozott… Viszont a föld aratásának végére a kegyelem lelki áldásainak különleges kiárasztását ígérte [az Úr], hogy felkészítse az egyházat az ember Fiának érkezésére. A Léleknek ez a kitöltetése a késői eső képéhez kapcsolódik. A keresztényeknek ezért a megnövelt erőért kell fohászkodniuk az aratás Urához ’a késői eső idején’ (Zak 10:1)” (Ellen G. White: Our Father Cares. [Gondoskodó Atyánk.] 212. o.).

Jézus szavaival élve: „az aratás pedig a világ vége” (Mt 13:39). Mk 4:26-29 szakasza nagyjából hasonló képet vázol fel, mint Jak 5:7. A földműves várja, hogy a mag beérjen: „először füvet, azután kalászt, azután teljes búzát a kalászban. Mihelyt pedig a gabona arra való, azonnal sarlót ereszt reá, mert az aratás elérkezett” (28-29. vers). A konkoly azonban csak az aratás idején választható külön a búzától (Mt 13:28-30; vö. Mal 3:17-18).

Hogyan éljük meg hitünket most, az aratás előtt annak fényében, hogy csak az aratáskor válik szét a búza és a konkoly?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: