Felkészülés az aratásra

SZOMBAT DÉLUTÁN

e HETI TANULMÁNYUNK: Lukács 7:39-50; Róma 13:11; 1Korinthus 3:13;

Kolossé 4:6; Jakab 5:7-12

„Legyetek ti is béketűrők, és erősítsétek meg szíveteket, mert az Úrnak eljövetele közel van” (Jak 5:8).

A görög-római időkben (mint ahogy általában ma is), lázas tevékenység előzte meg egy magas rangú személy látogatását. Felsöpörték az utcákat, megtisztították a kirakatokat, virágokat ültettek és szigorúbb intézkedéseket hoztak a bűnözés visszaszorítása érdekében. Minden erőfeszítést megtettek, hogy tökéletes rend legyen a vezető érkezésekor.

A parúszia görög szó az Újszövetségben mindenütt Krisztus „eljövetelét” jelöli, mint ahogy Jak 5:7-8 verseiben is; ez volt a bevett kifejezés egy király vagy nagy méltóság érkezésére. Ha földi uralkodók jövetelét ilyen előkészületek előzték meg, vajon nem indokolt nekünk is minden erőfeszítést latba véve felkészíteni szívünket Urunk és Megváltónk megjelenésére?

Viszont hogyan lehet készülődni, amikor „Arról a napról és óráról pedig senki sem tud” (Mt 24:36)? Mit jelent türelmesnek lenni és megerősíteni a szívünket? Hogyan kapcsolódik ez a gondolat a „korai és késői eső” (Jak 5:7, új prot. ford.) képéhez? Az e heti igeszakasz szövegösszefüggése az utolsó időre mutat, ám az alapvető üzenet minden kor hívői számára igencsak aktuális. Amint a történelem során mindvégig, az ember a saját életében is folyton próbák és szenvedések előtt áll. E helyzetek megkívánják tőlünk, hogy erősen álljunk a hitben, hasonlóan a régi korok prófétáihoz.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: