A TÖRVÉNYADÓ A BÍRÓ

Jézustól származik az Ószövetség minden törvénye, amelyeket időnként Mózes törvényeinek is neveznek, ugyanis Isten neki adta át azokat (2Krón 33:8; Neh 10:29). De Jézus vezette az izraelitákat a pusztában és Ő jelentette ki a Tízparancsolatot a Sínai-hegyen (lásd 1Kor 10:1-4). Hegyi Beszédében Jézus még világosabban fejtette ki és erősítette meg a törvényt. Ő a testté lett Ige (Jn 1:14), és szava alapján ítéltetünk majd meg (Jn 12:48).

„Egy a törvényadó és az ítélőbíró, aki megmenthet és elveszthet. De ki vagy te, hogy ítélkezel felebarátod felett” (Jak 4:12, új prot. ford.)? Mit mondanak a következő versek Ítélőbírónkról, Jézusról? Ézs 11:1-5; 33:22; Zsid 4:15-16; Jel 19:11-16

Csak az jogosult megítélni, hogy történt-e törvényszegés, aki jól ismeri a törvényt. Az ügyvédek évekig tanulnak, mielőtt letennék a szakvizsgát, ami azt mutatja, hogy felkészültek a jogi pálya gyakorlására. Jézus korában az írástudók (akik közül sokan a farizeusokhoz tartoztak) szintén szorgalmasan tanultak, és nemcsak a mózesi törvényekkel ismerkedtek meg, hanem az összegyűjtött hagyományokkal, rendelkezésekkel is. Jézus e hagyományok többségével nem értett egyet, ami miatt rendre komoly összeütközésbe került a vezetőkkel. Mivel azonban a törvény tőle származik, kizárólag Ő jogosult magyarázni a jelentését és megítélni, hogy történt-e törvénysértés. Amikor tehát visszatér, magával hozza a jutalmat, amit mindenki a cselekedetei szerint kap meg (Jel 22:12). És mivel Jézus felvette az emberi természetet, bűntelen életet élt, meghalt helyettünk, és legyőzve a bűnt, meg a halált, feltámadt, képes meg is menteni a bűntől.

„Isten egészen átadta az ítéletet a Fiúnak, aki vitathatatlanul a testben megjelent Isten.

Isten úgy tervezte, hogy emberi alakban a szenvedők Fejedelme legyen az egész világ Bírája. Ő, aki a mennyből leszállt az örök haláltól megmenteni az embert… Ő, aki hagyta, hogy földi törvényszék ítélkezzen felette, majd szégyenletes kereszthalált szenvedett, egyedül Ő mondhatja ki a jutalmat vagy büntetést hozó ítéletet” (Ellen G. White: Maranatha. 341. o.). Krisztus, a Törvényadó és a Megváltó méltó egyedül arra, hogy a Bíránk is legyen!

Jutalom vagy büntetés: végül vagy az egyiket, vagy a másikat kapjuk csak meg. Egyedül mi adhat reményt arra, hogy majd jutalmat nyerünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: