TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Sokak szíve a gondok terhe alatt sajog, mert el akarják érni a világi szintet. A világ szolgálatát választották, elfogadták kuszaságait, magukévá tették szokásait. Így jellemük beszennyeződik, életük megkopik. Érvényesülésük, világi vágyaik kielégítése érdekében megsebzik lelkiismeretüket, a szemrehányás még nagyobb terhét veszik magukra. A szüntelen való aggódás kimeríti az életerőt. Uruk azt szeretné, ha elvetnék a szolgaság igáját… Megparancsolja, hogy keressék először Isten országát és igazságát, és ígérete szerint minden, ami e földi élethez szükséges, megadatik” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 273. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Időzzünk még a hétfői részben említett kétféle bölcsességnél! Soroljuk fel, hogy milyen gondolatok társulnak egyikhez is, másikhoz is! Most pedig idézzük fel azokat az alkalmakat, amikor a hét során fontos döntéseket hoztunk vagy lépéseket tettünk meg! Melyik bölcsesség mutatkozott meg bennük?

2) Amint a vasárnapi részben is láttuk, Isten megígérte Izráelnek, hogy törvénytiszteletük láttán a szomszédos népek csodálattal jegyzik majd meg, milyen „bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet” (5Móz 4:6). Nem emiatt vált kevéllyé Izráel? A gőg ellentétes a mennyei bölcsességgel, ami éppen alázathoz vezet. Mi történt velük? Hogyan tanulhatjuk meg elkerülni a hibáikat? Miért a szentélyszolgálat lényegének a megértése lehetett a legjobb védelem az önteltség ellen? Bennünket pedig miért a kereszt óv leginkább a kevélységtől?

3) Olvassuk el ismét Ellen White gondolatait a lap tetején! Mennyire törekszünk a világi szint elérésére? Szükségszerűen rossz volna ennek minden formája? Gyakran olvashatjuk emberekről, hogy úgy tűnik, világi szempontból mindenük megvan, az életük mégis zsákutcába jutott. Tehát mennyire megtévesztő a nagy része annak, amit a világ kínál? A fő kérdés viszont ez: Hogyan tanulhatunk meg ellenállni a világnak? Hogyan taníthatjuk úgy a világ ígéreteinek könnyen hitelt adó fiatalokat, hogy ne essenek csapdába?

4) Maradjunk még az alázat kérdésénél! Miért olyan fontos ez a tulajdonság a keresztények életében? Miért jelent halálos veszélyt a kevélység, önteltség mindenki számára, aki követni akarja Jézust?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: