VALÓJÁBAN AZ A NAGY, AMI „KICSI”

Olvassuk el Jak 3:3-5 verseit! Mi a közös a két példában, és hogyan kapcsolódik a nyelvhez mindkettő?

A ló szájában a zabla és a hajó kormánylapátja is kicsi ahhoz képest, amit irányít. Mégis gyengébb kézmozdulattal egészen megváltoztatható úgy a ló, mint a hajó útiránya. Így „a nyelv is kicsiny tag és nagy dolgokkal hányja magát” (5. vers). Más szóval csekélységnek tűnhet egy szó, egy tekintet vagy egy mozdulat, de mind képes arra, hogy a barátot ellenséggé tegye vagy a rossz helyzetet jóra fordítsa. „Az engedelmes felelet elfordítja a harag felgerjedését; a megbántó beszéd pedig támaszt haragot” (Péld 15:1). Képzeljük el, hogy egy ló szélsebesen vágtat, a hajó pedig teljes sebességgel szeli a habokat, de mindkettő rossz irányba tart! Minél gyorsabban halad, annál messzebb kerül a céljától. Ilyenkor a legjobb megállni és a lehető leghamarabb megfordulni. Ugyanez vonatkozik a szavainkra is. Ha a beszélgetés egyre rosszabbul alakul, minél hamarabb leállunk, annál jobb!

Hogyan válaszolt Jézus a tanítványok felvetésére Lk 9:51-56 versei szerint? Mi történt utána? Milyen tanulságot szűrhetünk le ebből?

A tanítványok bibliai példát is idéztek javaslatuk alátámasztására (2Kir 1:10, 12), de Jézus nem értett velük egyet. Feddő szavai alapvetően megváltoztatták a helyzetet. A történet egyszerűen úgy végződik, hogy „Elmenének azért más faluba” (Lk 9:56). Amikor Jézust nem fogadták be egy samaritánus faluban, Ő tanulságot hozott ki ebből az esetből a tanítványai számára. A pillanat hevében, amikor a felkorbácsolódott érzések arra sarkallnak, hogy védjük magunkat, felidézhetjük Jézus példáját, és képletesen szólva átmehetünk egy „más faluba”.

„Amint a folyót vízcseppek alkotják, úgy áll össze az élet is az apró dolgokból. Az élet olyan, mint egy folyó: lehet békés, nyugodt, kellemes vagy zavaros, ami felkavarja az iszapot és felhányja a koszt” (Ellen G. White: That I May Know Him. [Hogy megismerjem Őt.] 209. o.).

Milyen „kis” dolgok vannak az életedben, amelyek, ha fennakadsz rajtuk, végül már nem is lesznek olyan „kicsik”?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: