RÁHÁB HITE

„Hasonlatosképpen pedig a tisztátalan Ráháb is, avagy nem cselekedetekből igazíttatott-é meg, amikor a követeket házába fogadta, és más úton bocsátotta ki” (Jak 2:25)? Olvassuk még el Józs 2:1-21 szakaszát! Hogyan értsük ezt a példát, megint csak az egyedül hit általi megváltás összefüggésében?

Zsid 11:31 szerint Jerikó lakosai hitetlenek voltak. A legtöbb modern fordítás, így Károli is azt írja róluk, hogy „engedetlenek”. Jerikó népe tudott az izraeliták jelentős győzelméről a midianiták és az emoreusok felett, tehát nagyon is tisztában voltak Izráel Istenének hatalmával. Isten Izráel feletti ítélete Baal-Peórnál tanítás volt Jerikó népe számára is, hogy szent az Úr és iszonyodik a bálványimádástól, meg az erkölcstelenségtől: „Mindezeket az eseményeket ismerték Jerikó lakói. Sokan voltak, akik osztották Ráháb meggyőződését, amely szerint Jahve Izrael Istene, a menny és a föld Istene, de visszautasították az engedelmességet” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 458. o.).

Ráháb nem a hazugsága miatt menekült meg, hanem annak ellenére. Hitt az igaz Istenben, és amikor a Józsué által kiküldött kémeket megmentette, hitből cselekedett. Voltak bizonyos feltételek: betartotta a kémek utasítását és vörös zsinórt kötött az ablakára, arra emlékeztetve, amikor az izraeliták házának ajtófélfájára vért hintettek a páska idején, a szabaduláskor (lásd 2Móz 12:21-24). Ráháb élete igencsak messze volt a tökéletestől, mégis például szolgál a hitre, bemutatva, hogy Isten valóban kész megbocsátani és kegyelmezni mindenkinek, aki hajlandó hittel elindulni és Istenre bízni az eredményt.

Hogyan foglalja össze Jak 2:26 verse a hit és a cselekedetek közötti kapcsolatot?

Az élet lehelete nélkül a test csupán holttest, hasonlóképpen a hit is halott cselekedetek nélkül. Továbbá igaz hit nélkül mindennemű „engedelmesség”, amivel talán próbálkozunk, nem más, mint „holt cselekedet” (Zsid 6:1; 9:14), aminek pedig semmi értéke nincs Isten szemében.

A hit mentette meg a parázna nőt? Ha csupán ez a történet lenne az egyetlen példa a hit általi megváltásra, akkor milyen téves következtetésre juthatnák? És mi milyen reményt találunk a történetben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: