ÜDVÖZÍTŐ HIT

Mi a fő üzenete Jak 2:18 versének? Hogyan mutatjuk be a hitünket a tetteinkkel?

Jakab egy bevett retorikai fordulattal él: mintha előlépne egy feltételezett vitapartner. Ebben az esetben a vitázó fél a hit és a cselekedetek közé próbál éket verni, állítva, hogy az ember biztonságban tudhatja magát, ameddig vagy az egyik, vagy a másik megvan az életében. Jakab azt akarja megértetni ezzel, hogy a keresztény nem reménykedhet a hit általi üdvösségben, ha hite mellett nem jelentkeznek a tettek. „Mutasd meg nékem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom mutatni az én cselekedeteimből az én hitemet” (Jak 2:18).

Itt az a legfontosabb pont, hogy nem minden hit üdvözít. Az őszinte hitet, az üdvözítő hitet a jó cselekedetek jellemzik. Hasonlóképpen a tettek is csak akkor számítanak jónak, ha hitből fakadnak. A hit és a cselekedet elválaszthatatlan egymástól, mint egy érme két oldala, amelyek nem létezhetnek egymás nélkül. Viszont az érmének egyik oldala a fej, a másik az írás, tehát van egy bizonyos sorrend itt is: először jön a hit, ami aztán elvezet a vele járó tettekhez.

Figyeljük meg, mint mondott Pál a cselekedetekről Ef 2:10, 1Thessz 1:3, 1Tim 5:25 és Tit 2:14 verseiben! Miért olyan fontosak a jó cselekedetek?

Pál nem kifejezetten a jó cselekedetek ellen szólt, csak azt ellenezte, ha a tetteket az üdvösség elérése eszközének tekintették (lásd Gal 2:16). Valójában elmondta, hogy aki a törvény cselekedeteire hagyatkozva reméli az üdvösséget, azért átkozott, mert hiába próbálja betartani a törvényt az üdvösség elnyerése érdekében, az senkinek sem sikerülhet (Gal 3:10). Az engedelmesség csak a Szentlélek ajándéka által lehetséges!

„Ha az ember semmiféle jótettével nem érdemelheti ki a megváltást, akkor a megváltásnak teljes egészében kegyelemből kell történnie, amit a bűnös ember kap, méghozzá azért, mert elfogadja Jézust és hisz benne. Az üdvösség egészében véve ingyen ajándék. A hit általi megigazulás vitathatatlan. Minden vitát lezár annak leszögezése, hogy a bűnös ember örök életét semmiképp sem biztosíthatják a jótettei” (Ellen G. White: Faith and Works. [Hit és cselekedetek.] 20. o.).

Ha tudjuk, hogy semmiképp sem dolgozhatunk meg a mennybejutásunkért, akkor ez miért késztet jótettekre, mégpedig Isten iránti szeretetből?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: