A SZABADSÁG TÖRVÉNYE

Mit mond Jakab a törvény szerepéről (Jak 1:25)?

Jakabnál a zsoltárok megfogalmazásai csengenek vissza, amikor Isten törvényére azt mondja, hogy „tökéletes” (Zsolt 19:8), a szabadság útjaként mutatja be (Zsolt 119:45). Viszont figyeljük meg, Jakab nem mondja a törvényről, hogy az menthetne és tisztíthatna meg. A törvény bemutatja az isteni ideált, ami önmagában éppúgy nem érheti el, hogy kövessük is, mint ahogy hiába látjuk egy világklasszis atléta lélegzetelállító teljesítményét, attól még nem tudjuk mi is megtenni ugyanazt. A példa követéséhez szükségünk van Krisztus erejére az életünkben.

Róm 8:2, 4 és 2Kor 3:17-18 szerint mi az, ami miatt a törvény vagy a halál eszköze lesz, vagy a szabadsághoz, az élethez vezető utat mutatja be?

Pál is megerősíti, hogy „nem azok igazak Isten előtt, akik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, akik a törvényt betöltik” (Róm 2:13). Amint elmondja, csak a Szentlélek munkája nyomán válhatunk a törvény megtartóivá, ha a szívünkbe írja a törvényt. Csak akkor lehet a szabadság törvénye számunkra, ha szívből tartjuk be.

Tehát nem a törvénnyel van probléma, hanem velünk! Elfeledkezünk róla, hogy kik vagyunk valójában: bűnösök, akiknek állandóan szükségünk van a Megváltóra. Ha nem Krisztusban élünk, folyamatosan azt halljuk, hogy a törvény elítél, Krisztusban azonban új emberré válunk (2Kor 5:17), szabaddá Jézusban (Jn 8:36). Halljuk, amint Jézus idézi nekünk a törvényt: „szeressétek egymást, amiképpen én szerettelek titeket” (Jn 15:12). Isten kegyelemből megváltott gyermekeiként Krisztus által olyan szabadságot tapasztalunk, hogy többé nem akarunk visszacsúszni a kárhozat és szolgaság állapotába, mint amiben törvényszegésünk idején voltunk. Krisztusban nemcsak a bűneinket bocsátja meg Isten, hanem már most új életet is ad. Így tudunk engedelmeskedni a törvénynek, de nem azért, hogy elnyerjük az üdvösséget, hanem mert szabaddá lettünk, mivel tudjuk: üdvösségünk van, a törvény nem kárhoztat többé.

Ismerve a saját természetünket, képzeljük csak el, milyen lenne, ha a törvény betartásával próbálnánk biztosítani az üdvösségünket! Miért tűnne ettől a törvény köteléknek? Hogyan szabadít fel Jézus ebből a szolgaságból, miközben elrendeli, hogy tartsuk be a törvényt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: