KITARTÓ HIT

Mi a közös abban, ahogy Jakab és Péter a megpróbáltatásokhoz viszonyult (Jak 1:2-3; 1Pt 1:6-7; 4:12-13)? Hogyan fogadjuk ezt a határozott bibliai tanítást?

A szenvedést senki nem szereti, ha tehetjük, majdnem mindig el is kerüljük. A Jak 1:3 versében használt, hitpróbaként fordítható görög szó a dokimion. Azt a folyamatot írja le, amivel valaminek a valódiságát bizonyítják. Péter a hitünk próbáját az arany megtisztításához hasonlítja. Még ha nem is kellemes az efféle megpróbáltatás, Isten azt várja, hogy végül majd jó lesz az eredmény. A próbák ne ijesszenek meg, ne csüggesszenek el! Ha hűek maradunk, úgy kerülünk ki, „mint az arany” (Jób 23:10; vö. Péld 17:3).

Ezért örüljünk, ha megpróbáltatás ér, kiváltképp akkor, ha ez a hitünk miatt történik. Ahogy Jézus mondja: „Örüljetek és örvendezzetek, mert a ti jutalmatok bőséges a mennyekben” (Mt 5:12). A próbák hatására még jobban értékeljük, amit Krisztus szenvedett el értünk. 1Pt 4:13 versében rámutat az apostol, hogy így mi is részesülhetünk Krisztus szenvedéseiben. Röviden tehát minden szenvedésen túl kell látni; mögé kell nézni, hogy észrevegyük azt, amit Isten abból ki akar hozni. És itt lép be a hit. Hinnünk kell, hogy Isten a szerető Atyánk, rá kell bíznunk magunkat a bölcsességére, majd pedig Igéje szerint kell cselekednünk. Bátran bízhatjuk a jövőnket az Úrra (lásd Róm 8:28). Valójában csakis úgy lehetünk képesek örülni a próbák között, ha hittel élünk, személyesen megismerjük Isten szeretetét és annak fényében járunk, hit által.

Jak 1:3 szerint az a hitpróbák végső célja, hogy kitartóvá váljunk. A kitartást jelentő görög szót (hüpomoné) úgy is fordíthatjuk, hogy állhatatosság, tűrés, elviselés. A hüpomoné arra utal, ami minden másnál tovább kitart, mert megnyugszik Isten végső szabadításában (amint Lk 21:19 versében is látjuk).

Egy dolog hűségesnek maradni Istenhez a próbák idején, nem veszíteni el a hitünket, hanem még a legnehezebb helyzetben is az Úrba kapaszkodni. Viszont itt azt olvassuk, hogy örüljünk a megpróbáltatásoknak. Nem túl nagy kérés ez? Időnként épp elég nehéz hűséggel kitartani a próbákban, ráadásul még örülnünk is kellene? Pedig pontosan erre szólít az Ige. Hogyan tanulhatunk meg örülni ilyen körülmények között, amikor semmi kedvünk nincs hozzá?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: