„AZ ELSZÓRTAN LEVŐ TIZENKÉT NEMZETSÉGNEK”

Kiket értsünk a „tizenkét nemzetség” alatt? Miért szóródtak szét annyira? Jak 1:1; ApCsel 11:19-21; 1Pt 2:9-10

Amint láttuk, Jakab a hívőknek írt. Az evangélium munkájával eleinte Jeruzsálemre összpontosítottak (Lk 24:47), de az István megkövezése után felerősödő üldözés miatt a hívők szétszóródtak, így az evangélium magja eljutott a Római Birodalom városaiba és a környező területekre.

Az apostolok cselekedetei 11. fejezete szerint az evangélium elég hamar elérkezett a pogányokhoz, először is Antiókhiában. A „tizenkét törzs” kifejezés valószínűleg a kereszténység egészére utal. Úgy tűnik, hogy nem voltak külön nemzetiségi alapon szervezett gyülekezetek. Ezért is kellett hamarosan arról dönteni a jeruzsálemi zsinaton, hogy a hitre tért pogányoknak körülmetélés által zsidóvá kell-e lenni (ApCsel 15:1-6), mielőtt keresztények lehetnének.

Hogyan közelítette meg Jakab a problémát, amivel az őskeresztény egyház küzdött (ApCsel 15:13-21)?

A Szentírásban talált megoldás megőrizte az egyház egységét. Jakab idézte Ámósz próféciáját Izráel helyreállításáról, ami végül kiterjed a pogányokra is (ApCsel 15:16-17). Ez a rendelkezés az idegenekre is vonatkozó mózesi törvények (3Mózes 18-20. fej.) alapján állt. Amikor Jakab úgy szólítja meg levele olvasóit, hogy „a tizenkét törzs”, emlékeztetni kívánja őket: szintén örökösök az Ábrahámnak tett ígéret értelmében. Péter hasonló gondolatot vet fel, amikor azt mondja a kereszténységről, hogy „szent nemzet” (1Pt 2:9; vö. 2Móz 19:5-6), és levele megszólításában (1Pt 1:1) ő is az „elszéledt” kifejezést használja. A görögben mindkét igehelyen a diaszpora szó szerepel. Ez a kifejezés alapvetően azokra a zsidókra vonatkozott, akik Izráel szó szerinti értelemben vett földrajzi határain kívül éltek (lásd Jn 7:35).

Elszéledt, szétszóratásban lévő egyház? Mintha éppen a hetednapi adventistákra illene ez a jelző! A közöttünk meglévő óriási kulturális, etnikai és társadalmi különbségek ellenére mégis mi egyesíti a Hetednapi Adventista Egyházat Krisztusban, mi teszi egyedi protestáns mozgalommá?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: