SZOMBAT A FELTÁMADÁS UTÁN

Sok keresztény a szombat helyett vasárnapot ünnepel, aminek védelmében egy sereg indokot hangoztatnak, de leginkább Krisztus feltámadásának megünneplésére hivatkoznak. Az Újszövetség sehol nem tanítja, még a feltámadásról szóló részben sem, hogy a szombatot felváltotta volna a vasárnap. Inkább azt találjuk benne, hogy Krisztus szándéka szerint még a feltámadás után is meg kellett tartani a szombatot.

Mt 24:20 verséből mire következtethetünk a szombattal kapcsolatban a Jézus feltámadását követő években?

Krisztusnak Mt 24:20 versében feljegyzett szavaiból azt láthatjuk, hogy Kr. u. 70-ben, mintegy negyven évvel a kereszt után a szombatot éppen olyan szentnek kellett tartani, mint azelőtt. Nem illene a szombat napjához a Jeruzsálemből való meneküléssel együtt járó felfordulás, izgatottság, félelem, sem az utazás.

Még milyen utalást találunk az Újszövetségben arra, hogy Krisztus feltámadása után is megmaradt a szombat szentsége (ApCsel 13:14, 42; 14:1; 17:1-2; 18:4)?

A tanítványoknak olyan volt elmenni a zsinagógába, mint ahogy mi járunk a gyülekezetbe: a szombatünneplés legjobb módja. Különösen Pál apostolnál figyelhetjük meg, aki rendszeresen részt vett a zsinagógában tartott szombati szertartáson. Jézus példáját követte, és neki is szokása volt oda menni (ApCsel 17:2). A pogányok apostola és a hit általi megigazulás szószólója volt, szombatonként mégis rendszeresen eljárt a zsinagógába, nemcsak a zsidóknak prédikálni, hanem azért is, hogy megőrizze a szombat szentségét.

Egy szombati napon, miután véget ért a szertartás a zsinagógában, a pogányok kérlelték Pált, hogy beszéljen nekik az evangéliumról. Mondhatta volna az apostol, hogy majd másnap, vasárnap meghallgathatják, mégis inkább egy héttel későbbi időpontot javasolt. „A következő szombaton aztán majdnem az egész város egybegyűle Isten igéjének hallgatására” (ApCsel 13:44). Ezek a versek nyomós érvnek tekinthetők, hogy az őskeresztény egyházban teljesen ismeretlen volt a gondolat, miszerint a hét hetedik napját felváltaná az első.

Tudjuk, hogy a szombat az igazi nyugalomnap, ami természetesen fontos. Viszont hogyan válhatunk a szombatünneplés folytán olyan keresztényekké, akikre még jobban jellemző az együttérzés, a szeretet és a gondoskodás?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: